Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veze prirode
  • 01.03.2021. 16:00
  • Primorsko-goranska, Vrbovsko

Kanjon Kamačnik ovo proljeće dočekuje obogaćen virtualnom ponudom

Kamačnik je oko tri kilometra dug pritok rijeke Dobre nizvodno od Vrbovskog, a proglašen 2002. godine značajnim krajobrazom i spada u šire područje Natura 2000 Gorski kotar i Sjeverna Lika.

Foto: Marinko Petković
  • 1.692
  • 36
  • 0

Kanjon Kamačnik ovo proljeće dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom za posjetitelje koja će ih dodatno educirati i predstaviti im sve prirodno bogatstvo ovog zaštićenog krajobraza u srcu Gorskog kotara. Zaključak je to završne konferencije projekta 'Veze prirode', održanog u Kulturnom domu Vrbovsko u organizaciji Grada.

Naime, Grad Vrbovsko, kao jedan od partnera Interreg projekta Slovenija-Hrvatska 'Veze prirode', od rujna 2018. godine proveo je mnogobrojne aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove biološke raznolikosti ovog područja, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik, a ujedno obogatio turističku ponudu i njegovu važnost za posjetitelje.

Prirodni biseri Gorskog kotara sad dostupni i virtualno  

"Unatoč izazovima uzrokovanim pandemijom bolesti Covida-19, proveli smo sve planirane aktivnosti u sklopu projekta. S ciljem zaštite okoliša kanjona te njegove edukativno-turističke ponude uložili smo ukupno 1,25 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj", istaknuo je gradonačelnik Dražen Mufić.

Dodao je da su projektom otvorili nove prilike za postupnu i trajnu promjenu odnosa države prema zaštiti i očuvanju prirode te prepoznavanju njezine ključne uloge za dobrobit budućih generacija. Kanjon je oko tri kilometra dug pritok rijeke Dobre nizvodno od Vrbovskog, a proteže se na 75 ha. Još 2002. godine proglašen je značajnim krajobrazom i spada u šire područje Natura 2000 Gorski kotar i Sjeverna Lika. 

Na konferenciji je predstavljena i nova oprema nabavljena u sklopu projekta, a koju čini deset tableta i tri para VR naočala, čime  je samo multimedijalna staza dodatno obogaćena interaktivnim sadržajima te je postala pristupačnija i posebnim skupinama posjetitelja kao što su osobe s invaliditetom, starije osobe ili djeca.  

Gradit će se i panoramski most u Kamačniku    

"Aplikaciju vodiča instalirali smo na tabletu koji posjetitelji mogu preuzeti na ulazu u kanjon. Prolazeći označenom stazom uz tok kamačnika, posjetitelj tako putem multimedijalnih sadržaja u aplikaciji vodiča i sadržaja postavljenim na infopločama mogu doći do informacija o ekosustavu, flori i fauni, bioraznolkosti te prirodnim vrijednostima", kazao je direktor tvrtke Ervin Šilić.

Uz njega, posjetiteljima će biti dostupna i VR aplikacija koja sadrži 12 videa snimljenih na nekoliko važnih lokacija na području Vrbovskog, koji zbog svojih sadržaja imaju prepoznatljivu turističku, prirodnu, povijesnu, kulturnu i društvenu vrijednost.

Odgovarajući na upite, gradonačelnik Mufić je najavio i gradnju panoramskog mosta te centra za posjetitelje. EU ulaže puno u zaštitu prirode, a mi moramo dati 15 posto jer zaštita prirode, da bi poboljšali životne uvjete vidre ili potočne pastrve, ne poznaje granice.

Kako se čulo, u pandemiji se promijenila i struktura gostiju u Gorskom kotaru, čije prirodne ljepote, kao što je Nacionalni park Risnjak, sve više posjećuju mlađi ljudi, koji traže i dodatne sadržaje u iskonskoj prirodi. 

U sklopu projekta Grad Vrbovsko prošloga je ljeta u suradnji s biolozima počeo čišćenje izvora Kamačnika s ciljem očuvanja i obnove bioraznolikosti, spriječavanja dugoročnih prirodnih rizika i poboljšanja staništa. Tako je iz izvorišta ukupno izvučeno oko 30 metara trupaca te je poboljšano stanje izvora do 30 m dubine.


Fotoprilog


Tagovi

Kanjon Kamačnik Gorski kotar Veze prirode Zaštita prirode


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]