Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 01.03.2023. 09:20
  • Primorsko-goranska, Opatija

Jubilarna dodjela Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske - evo tko su šampion i nagrađeni

Predstavljeno je i novo priznanje, nagrada dr. sc. Eduard Kušen, a sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Foto: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj
  • 1.497
  • 133
  • 0

Općina Kneževi vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji, šampion je 10. jubilarne dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, u sklopu kojeg je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” jučer u Opatiji dodijelila čak 70 povelja i posebnih priznanja.

Za vrijedno priznanje ukupno je bio prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružilo se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

“Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru", istaknula je Dijana Katica, predsjednica Udruge koja obilježava 25 godina djelovanja. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Kneževi Vinogradi: Općina s čak 15.000 hektara obradivih površina!

U Opatiji je predstavljeno i novo priznanje nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Kako su pojasnili. pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Ova će se nagrada dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Hrvatske.

Kako ističu iz Kluba članova selo, organizirali su dosad više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. 

11. Suncokret u Osječko-baranjskoj županiji 

Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Ističu i da je do samoga kraja natjecanje bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6), no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se krajem godine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Dodjelu su podržali Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije, kao i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva turizma i sporta. 

Nagrađene prema županijama, možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Šampion Općina Kneževi Vinogradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?