AgroKlub.com

\

Seoski turizam

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Seoski turizam » Izumire preparatorski zanat, nestaju eksponati

Izumire preparatorski zanat, nestaju eksponati

Marinko Šebečić

Izumire preparatorski zanat, nestaju eksponati

Datum: 19.05.2017. 13:30

Kategorija:

Seoski turizam

Na žalost, sve je manje preparatora, a da je tome tako svjedoči i statistika koja pokazuje da su obrti ili ugašeni ili pred gašenje upravo stoga što posao kao posao nije previše dohodovan, a iziskuje visoku stručnost.

"Stalna postava lovačkog muzeja obuhvaća eksponate stare nekoliko desetaka godina, a prema potrebi kod lovačkih preparatora damo napraviti i neki novi. Kada govorimo o zahtjevnosti samog posla, bitno je naglasiti da je iste teško napraviti upravo stoga što trebate imati puno znanja, stručnosti i novca", priča voditelj lovačkog muzeja mr. Marinko Šebečić u čijem se muzeju nalaze mnogobrojni eksponati divljači od kojih neki prelaze vrijednost od 3.000 eura.

Predškolska djeca u ulozi najčešćih posjetitelja lovačkih muzeja

Zahvaljujući njemu, doznali smo tko su najčešći posjetitelji muzeja, a pitate li se o kakvoj dobnoj skupini je riječ, razveselit će vas činjenica koja kazuje da ponajviše predškolska djeca uživaju u upoznavanju eksponata koji ih podsjećaju na divljač u prirodnoj veličini.

Porazni rezultati izumiranja preparatorskog zanata, prijeti li nestanak eksponata?

Turisti u vlastite Zemlje odlaze s hrvatskim lovnim doživljajem

Osim najmlađih te osnovno i srednjoškolaca, kao i studenata i odraslog lokalnog stanovništva, muzej pohode i turisti iz drugih dijelova svijeta što je Šebečiću osobito drago upravo stoga što prenose turizam doživljaja iz Hrvatske u vlastite krajeve.

Sve je manje preparatora, izumire zanat

"Na žalost, sve je manje preparatora, a da je tome tako svjedoči i statistika koja pokazuje da su obrti ili ugašeni ili pred gašenje upravo stoga što posao kao posao nije previše dohodovan, a iziskuje visoku stručnost. Nedostaje nam, stoga, kvalitetnih preparatora, a na žalost, nisam siguran postoji li škola koja u sklopu izobrazbe ima edukaciju za preparatora", dodaje voditelj u čijem je stalnom postavu muzeja zbirka Trofeja divljači, Fosila, Jaja, sisavaca i ptica, Lovačkog oružja, Lovačkih znački i odličja, Preparirane divljači i zvijeri iz Hrvatske te inozemna zbirka preparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije, Kanade i Amerike.

Broj pregleda članka: 2938; Uspješnost članka: 212.9

Tagovi: Divljač, Lovstvo, Preparatori, Marinko Šebečić, Eksponati

Ključne riječi članka: izumire, preparatorski, zanat, nestaju, eksponati, muzeja, preparatora, divljači, stoga, upravo, lovačkog, lovačkih, stoga što, upravo stoga, upravo stoga što


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (9%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (19%)

Broj glasova: 247

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »