Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Konavle
  • 05.01.2019. 12:00

Izgradili tradicionalnu kućericu - simbol i spomenik konavoskom težačkom životu

Pretpostavlja se da je posljednja kućerica u Konavlima izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije, nakon pojave filoksere u Italiji i Francuskoj.

Foto: Općina Konavle
  • 1.677
  • 99
  • 0

Konavoski težački život dobio je svoj spomenik. Naime, završena je izgradnja odnosno premještanje tradicionalne poljoprivredne kućerice na Zakrajnici, uz angažman članova udruge Dragodid, Suhozidne baštine Konavala i drugih volontera, a koju je financirala Općina Konavle.

"Riječ je o kućerici koja se u svom izvornom obliku presložila s područja građevinskih zahvata u Zračnoj luci Dubrovnik, a sačuvana je u suradnji Općine, Zračne luke Dubrovnik i članova Suhozidne baštine te Mata Novaka, vlasnika lokacije. Gradnja je započela u lipnju prošle godine u sklopu ljetnog festivala MOBA 2018, a nastavak je uslijedio u tri uzastopne naredne akcije", navodi se na stranici te Općine. 

Pretpostavlja se, dodaju, da je posljednja kućerica u Konavlima izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije, nakon pojave filoksere u Italiji i Francuskoj.

Inače ovo je bila jedna od većih radionica održanih nakon UNESCO-vog proglašenja tehnike suhozidne gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Organizatore gradnje čeka još puno posla na popularizaciji i osvještavanju o povijesnoj i krajobraznoj vrijednosti suhozidnih struktura u čovjekovom životnom prostoru.

200 novih vrtića u ruralnim područjima, život na selu postat će izbor, a ne nužda

"S obzirom na svoj značaj u prošlosti i lokaciju na koju je premještena, može se reći da kućerica predstavlja simbol i spomenik konavoskog težačkog života", zaključuju iz Općine koja je uspješna i u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Naime, odobrena su joj EU sredstva za projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića i jaslica na Grudi. Ukupna vrijednost projekta je 8.239.882,76 kuna, a intenzitet potpore 80 posto ukupne investicije, odnosno 6.213.042,21 kuna bespovratnih sredstava EU.

"Projekt će se financirati iz Programa ruralnog razvoja odnosno aktivnosti 7.4.1. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Dogradnjom će vrtić dobiti šest prostorija za boravak djece, a grupe će se formirati sukladno uvjetima Državnog pedagoškog standarda", naglašavaju.

Zaključno, dogradnja predviđa višenamjenski prostor za razne oblike tjelesne i zdravstvene kulture i drugih aktivnosti.


Tagovi

Kućerica Konavle Općina Konavle Tradicija Suhozid Baština Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo