Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.12.2018. 10:30

200 novih vrtića u ruralnim područjima, život na selu postat će izbor, a ne nužda

Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na potpisivanju ugovora o financiranju 113 dječjih vrtića sa 612 milijun kuna.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 347
  • 239
  • 0

"Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru. Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda", rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na potpisivanju ugovora o financiranju 113 dječjih vrtića sa 612 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. 

"Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja. Sljedeće godine očekujemo 200 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu", dodao je ministar. 

Kroz operaciju 7.4.1. do dječjih vrtića

Ugovori su, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, rezultat natječaja za operaciju 7.4.1. ''Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja vrijednog 1,3 milijarde kuna, a 860 milijuna kuna bilo je namijenjena isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad.

Povećan iznos raspoloživih sredstava za dječje vrtiće!

Interes s lokalne razine bio je iznimno velik te je pristiglo puno dobrih projekata, a tražilo se i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo, pa je raspoloživi iznos za vrtiće povećan. Konačni broj projekata vezanih za izgradnju i obnovu vrtića bit će poznat po završetku cjelokupne obrade, očekujemo pozitivne odluke za još 30-ak korisnika.

S današnjih 113 projekata za dječje vrtiće i prethodno ugovorenih 57 dolazimo do brojke od 170 vrtića s ukupnim iznosom potpore od 900 milijuna kuna. Posebno bih istaknula da je u zadnjih godinu i pol dana u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH ugovoreno 500 investicijskih projekata koji se provode u naseljima do 5.000 stanovnika. Takvim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za ostanak i život u ruralnim krajevima",  kazala je ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić.

Kako dodaju u priopćenju, Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. nije fokusiran isključivo na snažniji razvoj poljoprivrednih potencijala i veću konkurentnost hrvatskog agrara  već kroz Mjeru 7 otvara prostor za  ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje usluga koje unaprjeđuju kvalitetu života stanovništva kako bi i ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Općine i gradovi, s maksimalno do 5000 stanovnika, njihova trgovačka društva i javne ustanove, udruge koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo, te vjerske zajednice organizirane na lokalnom nivou i  lokalne akcijske grupe mogu  kandidirati projekte  izgradnje i/ili opremanja dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, društvenog doma i kulturnog centra, planinarskog doma i skloništa, turističkog informativnog centra, dječjeg igrališta te objekata slične namjene.

Potpisano 820 ugovora u okviru Mjere 7

Dosada je u okviru Mjere 7 potpisano ukupno 820 ugovora o financiranju s iznosom potpore od 1,47 milijarde kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokane samouprave.

Depopulacija nije zaobišla ni Skradin, ali gradnja vrtića dobra je osnova da i to poprave

Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić jer su demografske mjere u ruralnim područjima u fokusu rada ovog saziva Vlade.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 7 Ruralni razvoj Dječji vrtići


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?