Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marija Ribičić
  • 13.10.2015. 19:20

Izabrana najuzornija seoska žena

Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu prisustvovala je i europarlamentarka Marijana Petir koja je pobjednici osigurala posjet europskim institucijama u Bruxellesu.

  • 491
  • 74
  • 0

Velika je protekli vikend bila domaćin Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. U konkurenciji 23 kandidatkinje iz 12 županija, titulu najbolje osvojila je Marija Ribičić, predstavnica Požeško-slavonske županije. Stručni žiri ocjenjivao je opći status žena, društveni rad, uređenost kućanstva, gostoljubivost te prezentaciju domaćih proizvoda i stola popunjenog slasnim delicijama.

"Jako sam sretna i vesela što sam osvojila titulu najuzornije žene. Pripreme su počele već prije desetak dana. Pokazali smo što sve proizvodimo na tradicionalan način, od kulena, sira, suhih kolača do kruha. Za pobjedu je bio presudan rad cijele obitelji. Nisam očekivala da ću biti najuspješnija, ali sam se nadala jednoj od lenti", istaknula je 34-godišnjakinja iz Grabarja.

Pobjednicu prate Božica i Martina

Prvom pratiljom proglašena je Božica Miskrić, dok je druga bila Martina Medvidović, obje iz Brodsko-posavske županije. Prema riječima predsjednice Udruge uzornih hrvatskih seoskih žena - Dragice Vučković, ljepši spol često brine naziv "uzorna" pa se stoga i teško odlučuju na natjecanje. No, kandidatkinje su u Veliku stigle potpuno spremne.

"One su ponos naše Hrvatske. Posjetila sam sva njihova gospodarstva i mogu reći da su heroine hrvatskog sela. Kad samo vidite kako žive, bore se i muče, a opet su nasmijane, radosne, kreativne i ne odustaju od svojih ideja", naglasila je Vučković. Natjecanju je prisustvovala i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je pobjednici osigurala posjet europskim institucijama u Bruxellesu.

Uskoro i Seoska žena Europske unije?

"Sve žene su predivne. Još jednom se kroz nošnje moglo vidjeti koliko je Hrvatska raznolika i lijepa, koliko su one pametne i lucidne, a s druge strane toliko staložene te radišne. Oduševili su me postavljeni stolovi te umijeće i kreativnost ovih žena. Za mene su sve pobjednice. Zbog njihove samozatajnosti, velike snage volje i izdržljivosti mnogi nikada niti ne primijete koliko truda ulažu u očuvanje obitelji i razvoj svojih gospodarstava, a da se uz sve navedeno stignu baviti i društvenim te humanitarnim aktivnostima.

Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova predložila sam pilot projekt koji bi na jednom mjestu okupio najbolje seoske žene svih zemalja članica Europske unije. Zalažem se i da najuspješnija osvoji novčanu nagradu. Smatram kako su projekti poput predloženog bitni zbog razmjene znanja, širenja vidika te prezentacije onoga što žene rade. Hrvatska se ima čime ponositi i nadam se da će spomenuta ideja dobiti podršku", zaključila je europarlamentarka Petir.


Tagovi

Marija Ribičić Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu Dragica Vučković Martina Medvidović Božica Miskrić Marijana Petir Tradicija


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.