Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 31.03.2009.

Imamo što ponuditi, a znamo li kako?

Trodnevni seminar za gospodarstva

  • 1.491
  • 73
  • 0

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske te u organizaciji Kluba članova Selo Međimurske županije i Hrvatskog farmera Zagreb, od 19. do 21. ožujka za područje Međimurja održan je treći iz ciklusa stručnih trodnevnih seminara pod nazivom Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam.

Na početku seminara pedesetak su sudionika pozdravili zamjenik župana Mladen Križaić i predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijana Katica, a u tri dana obrađeno je niz tema zanimljivih svim poljoprivrednim gospodarstvima koja razvijaju ili imaju namjeru razviti djelatnosti seoskog turizima.

Između ostalog, održana su predavanja o osnovama seoskog turizma, o poticajnim mjerama i propisima državne uprave i lokalne samouprave koji zahvaćaju problematiku seoskog turizma, o ulozi tradicijskih vrijednosti u oblikovanju ponude i organizaciji dnevnog boravka gostiju na turističkom seljačkom gospodarstvu...

Na seminaru su pružene i detaljne informacije o pravnom okviru kojim je zahvaćena registracija i sam rad turističkih seljačkih gospodarstava, kao i o zakonskom okviru koji regulira financijsko poslovanje gospodarstava.

Za mnoge od sudionika seminara koji se bave turizmom vrijedne su bile i informacije o razvoju i brendiranju turističke destinacije, o mogućim paketima usluga i povezanom djelovanju turističkih seljačkih gospodarstava s ostalim poduzetnicima u ruralnom turizmu, a među ključne točke seminara - premda obrađene na kraju - svakako treba ubrojiti marketing, odnosno kako se predstavlja turističko seljačko gospodarstvo, kako se mora povezivati s putničko-turističkim agencijama, zajednicama, zadrugama i udrugama te kako se uspostavlja komunikacija s javnošću i suradnja s javnim medijima.

Naučeno su sudionici seminara pokušali provjeriti zadnjeg dana obilaskom Međimurja na nekoliko ruralnih turističkih destinacija, pa su posjetili Općinu Sveti Martin na Muri kao Europsku destinaciju izvrsnosti, Toplice Sveti Martin, drveni mlin na rijeci Muri, etno zbirku obitelji Trstenjak na Marofu te gospodarstva s kušaonama vina obitelji Dvanajščak u Dragoslavcu i obitelji Hažić i Dvanajščak u Jurovčaku.

Na gospodarstvu obitelji Dvanajščak u Jurovčaku, na kojem su goste dočekali Marta i Alojz Dvanajščak, prikazan je uzgoj jelena lopatara i muflona, degustirane su tri sorte vina i domaći prozvodi od divljači - kobasice, buđola, pa i meso z tiblice uz kruh preliven domaćim tikvinim uljem.

Na tom je mjestu i župan Josip Posavec svim sudionicima svečano uručio uvjerenja o sudjelovanju na seminaru.

(MB)


Izvori

Međimurje - županijske novine