Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačka kuća Sokolić
  • 13.08.2017. 07:30

I Hrvatske šume imaju adute u robinzonskom turizmu

Već smo ranije pisali o kućama za odmor Jarčevac i Mačkovac koje se nalaze u Slavoniji, no ovaj put vam donosimo biser iz Istre, lovačku kuću Sokolić koja se nalazi nadomak Lupoglava.

  • 1.924
  • 203
  • 0

Ministarstvo turizma poslalo je početkom ljeta prijedlog izmjena Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u segmentu robinzonskog smještaja. Potreba je to promjene trendova, želja i potreba suvremenih turista koji uz klasične smještajne objekte sve više traže drugačiji, jednostavniji, opušteniji i nesvakidašnji smještaj u prirodi. Hrvatske šume tu imaju itekakvu šansu i vrlo široku ponudu.

Turist 21. stoljeća definitivno traži nešto novo. U svijetu u kojem su sve informacije dostupne i gdje s nekoliko klikova mišem možete doći do bilo kojeg podatka, ekskluziva itekako dobiva na cijeni. Ona se u turizmu sve manje bavi dostupnim destinacijama i klasičnom ponudom a sve više se ekskluzivom smatraju izolirana mjesta u prirodnom ambijentu gdje se turist može skloniti od znatiželjnih pogleda.

Odmak od urbanog načina života

Smještaj pri tome može ali i ne mora biti priključen na infrastrukturne sustave. Smještaj pri tome može biti u šatorima, prostorijama ili prostorima za smještaj izgrađenima od prirodnih materijala (stare kamene kuće, kolibe od trstike ili granja, špilje i sl.), prostorijama i prostorima neuobičajenog oblika ili postavljenih na neuobičajen način (pod zemljom, na stupovima, stablu, stijeni, i sl.)

Robinzonski turizam sve je popularniji

Riječ je naravno o robinzonskom turizmu koji u svijetu postaje sve popularniji a iza kojeg postoji potreba zainteresiranih da se u potpunosti odmaknu urbanog načina života.

Iako je termin samoobjašnjiv, nije naodmet spomenuti kako je nastao i što on zapravo znači. Daniel Defoe je 1719. objavio avanturistički roman Robinson Crusoe ispričan u prvom licu, kao izmišljena autobiografija naslovnog lika Robinsona koji je proveo 28 godina kao brodolomac na udaljenom tropskom otoku pored ušća Orinoca, proživljavajući brojne avanture prije svog konačnog oslobođenja. Radi se o jednom od najčitanijih romana na svijetu posebno zbog te avanture koju donosi čitatelju. Prema romanu je i nastao termin sam za sebe i to u svim jezicima svijeta koji označava avanturu, osamljenost, snalaženje s onima što se nađe u prirodi - baš onako kako mnogi sada žele, barem na tjedan, dva, odmoriti se. Bijeg od civilizacije, stresa, posla, grada, izgleda da je najbolji odmor. S dozom avanture, naravno.

Već smo ranije pisali o kućama za odmor Jarčevac i Mačkovac koje se nalaze u Slavoniji, no ovaj puta vam donosimo biser iz Istre, lovačku kuću Sokolić koja se nalazi nadomak Lupoglava. Objekt je smješten u borovoj šumi na stijeni iznad Ročkog polja s koje puca pogled na sjevernu i srednju Istru (vidi se i Antenal, ušće rijeke Mirne u Jadransko more op.a.). Ime je dobio po predjelu s istoimenim vrhom od 754 m nad morem koji se nalazi unutar 75 ha zaštićenog krajobraza "Učka sjever". Do kuće se dolazi prilaznim putem na cesti Lupoglav - Lanišće na odvojku za selo Brgudac.

Za tuširanje - kišnica

Objekt je izgrađen 2006. godine kao lovački dom i legaliziran je za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Sastoji se od kuhinje s dnevnim boravkom u kojem se nalazi kamin i kupaonice u prizemnoj etaži te dvije spavaće sobe sa po dva ležaja za ukupno četiri posjetitelja. Struja je moguća na agregat dok se za vodu koristi kišnica s kojom se može tuširati, no nije za piće. Pored objekta je drvarnica s roštiljem zbog čega je objekt vrlo pogodan za razne proslave na otvorenome.

Najčešći gosti do sada su, kao što je i za pretpostaviti, bili lovci je Ćićarija je poznata po obilju divljači a lovišta se nalaze u neposrednoj blizini. Istarska lovišta, prema broju lovaca i površini te u odnosu na bonitet, spadaju među boljim lovištima u Hrvatskoj. Ovdje divljač ima svoj mir, nema teške infrastrukture niti velikog antropogenog utjecaja, što rezultira velikom raznolikosti u fauni. U neposrednoj blizini moguća je organizacija lova na sve vrste divljači, od šljuke pa sve do medvjeda. Ovo područje pogotovo je dobro znano talijanskim lovcima koji zbog blizine i pristupačnih cijena te prekrasne prirode, rado dolaze u lovišta ovoga kraja.

Lovačka kuća Sokolić

Oko samoga objekta mnoštvo je šumskih plodova, poput šumskog bobičastog voća, šparoga i gljiva zbog čega je ovaj kraj izletnicima itekako zanimljiv.

Nedaleko od doma nalazi se i označena planinarska staza Lupoglav -Korita (obnovljeni krajobraz koji je nekad davno služio pastirima za napajanje stoke) zbog čega je objekt itekako zanimljiv planinarima koji žele malo intimniju atmosferu od one koju nudi planinarski dom Glasa Istre na Koritima.

LK Sokolić sa svojim položajem, mirom i tišinom koji nudi prekrasnom okolinom definitivno ima potencijal u robinzonskom turizmu, pogotovo među obiteljima koje zbog djece ne žele spavati u šatoru u planini, a opet im žele pružiti puni kontakt s netaknutom prirodom. Sokolić svakako upotpunjuje turističku ponudu Hrvatskih šuma a s obzirom da je potencijal tu golem, nadamo se kako će i ostali slični objekti pronaći svoj put na tržištu.

Autori foto: Goran Vincenc


Izvori

Časopis HŠ


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]