Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 20.10.2016. 12:00

I do 30 tisuća kuna potpora za ruralni turizam

Svima koji ulažu u ruralni turizam na području Osječko-baranjske županije osigurano je sufinanciranje troškova!

Foto: sklepic.hr
  • 2.682
  • 338
  • 0

Osječko-baranjska županija je kao najrazvijenija županija u području Slavonije postala tržišno prepoznatljiva i razmjerno uspješna turistička destinacija, no unatoč najbržem rastu kontinentalnog turizma, teži daljnjem društveno, prostorno i gospodarski održivom razvoju.

"Tražeći doživljaj, moderan turist na području Osječko-baranjske županije upoznaje kulturu, tradiciju, prirodne ljepote i gastronomiju te dobiva kvalitetnu uslugu i smještaj, a pritom uživa u eno i gastro ponudi", priča zamjenik župana Osječko-baranjske županije, dr.sc. Željko Kraljičak kojemu je osobito drago što je turistima, također, otvorena mogućnost kupovine domaćih proizvoda na kućnom pragu lokalnih proizvođača.

"Svi koji ulažu u ruralni turizam na području Osječko-baranjske županije, prepoznati su od strane Županije te im je zbog ulaganja u podizanje kvalitete usluge i proizvoda osigurano sufinanciranje troškova. Tako se potiče razvoj Županije i uređuje lokalno tržište", dodaje Kraljičak koji je osobito sretan zbog velikog interesa žitelja Slavonije i Baranje prema ovom projektu.

Potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma u OBŽ

Upravo iz tog razloga je na području Osječko-baranjske županije, Povjerenstvo za potpore u ruralnom turizmu objavilo Javni poziv za dodjelu potpora u svrhu ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma. Potpora podrazumijeva nepovratna financijska sredstva odobrena iz Proračuna Županije za 2016. godinu.

Županija daje potpore do 30.000,00 kn

Potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije iznosi do 50% prihvatljivih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 30.000,00 kuna. Dodjeljuje se za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ugostiteljske i turističke usluge u ruralnom turizmu s ciljem podizanja razine kvalitete usluge, a osobito za:

  1. ulaganje u objekte za pružanje turističkih, odnosno ugostiteljskih usluga,
  2. ulaganja koja se odnose za ispunjavanje potrebnih uvjeta utvrđenih posebnim propisima za obavljanje registrirane djelatnosti ili nove djelatnosti,
  3. ulaganja u podizanje kvalitete usluge i konkurentnosti,
  4. ulaganja u svezi s proširenjem ponude ugostiteljskih i turističkih usluga,
  5. marketinške aktivnosti.

Prihvatljivi troškovi za korištenje potpore

Troškovima za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije smatraju se troškovi izgradnje, dogradnje, adaptacije ili opremanja objekta za pružanje usluga u turizmu i ugostiteljstvu, nabavke opreme potrebne za pojedine oblike selektivnog turizma povezanim s ruralnim prostorom, nabavke i postavljanja dodatnih vanjskih sadržaja za odmor i rekreaciju turista, izrade web stranice, promidžbenog materijala i ostalih marketinških aktivnosti, osim ako potpora za ove troškove nije ostvarena po drugim osnovama prema Odluci o potporama u ruralnom turizmu na području Osječko-baranjske županije. Potpore se ne dodjeljuju za troškove PDV-a i drugih poreza, carina i druge srodne troškove. U postupku odobravanja potpora primjenjuju se odredbe važeće uredbe Europske unije kojom se uređuju potpore male vrijednosti.

Pravo prijave na Javni poziv

Pravo prijave za korištenje potpore imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirana za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije. Pravo na podnošenje prijave imaju samo podnositelji koji su u cijelosti opravdali namjensko korištenje ranije dodijeljenih sredstava iz županijskog proračuna.

Potpora se dodjeljuje pod sljedećim uvjetima:

  1. da je podnositelj registriran za djelatnosti za koju se podnosi prijava
  2. da su troškovi za koje se podnosi prijava plaćeni prije njezinog podnošenja,
  3. da su troškovi nastali u tekućoj godini za koju se podnosi prijavi,
  4. da se mjesto ulaganja nalazi na području Županije

Pravo na podnošenje prijave nemaju podnositelji koji su blokirani, odnosno u stečaju ili u postupku predstečajne nagodbe, odnosno koji su u postupku likvidacije.

Bliži se istek javnog poziva - požurite s prijavama!

Javni poziv je otvoren od 3. listopada 2016. godine do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2016. godinu, a najkasnije do 31. listopada 2016. godine. Sve informacije mogu se dobiti u Upravnom odijelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije ili na telefon 031/221-572. Sve dokumente vezane za prijavu možete pronaći u prilogu ispod teksta.

Ruralni turizam OBŽ bilježi tendenciju uspona

Ruralni turizam u našoj Županiji, kao gospodarska grana, a kao posljedica razvitka kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, ima tendenciju uspona. S obzirom na to da je Osječko-baranjska županija smještena na plodnom tlu Panonske nizine između rijeka Save, Drave i Dunava te da ju čine slikovit ravničarski kraj, šume, blagi brežuljci, ribnjaci, vodeni tokovi i močvarna područja, daje regiji prepoznatljivu i privlačnu turističku sliku.

Premda osiromašeni, nikad ne-autentični!

Svoje bogatsvo, kada govorimo o proizvodnji hrane, Županija pokazuje raznolikim poljoprivrednim djelatnostima kojima se bave njezini žitelji, proizvođačima i njihovim znamenitim proizvodima koji su povezani s različitim tradicionalnim metodama proizvodnje koja omogućuje jedinstvene okuse pružajući tako konzumentima raznovrsnost i autentičnost koja se sve više traži u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i izvan nje.

"Raduje me što građani vjeruju u naš posao, što znaju da turizam Osječko-baranjske županije može biti specifičan i znamenit za postizanje konkurentnosti i ostvarivanje dodane vrijednosti. Zbog toga nam je cilj povećati prihode od smještaja i prehrambenih proizvoda kako bi pružatelji usluga u turizmu i ugostiteljstvu kroz turizam obogatili vlastiti prihod i doprinijeli razvoju turizma Osječko-baranjske županije", tvrdi zamjenik župana, dr.sc. Željko Kraljičak.

Foto: sklepic.hr


Dokumenti


Tagovi

Osječko-baranjska županija Turizam Unaprjeđenje ruralnog turizma Ulaganja Javni poziv


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]