Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljski turizam
  • 11.03.2017. 09:00

Hrvatski obiteljski turizam - primjer drugima

Hrvatska je prošla svoje teško razdoblje u nedavnoj povijesti i može svoje iskustvo i svoj model upravljanja smještajem u domaćinstvu ponuditi ostalim članicama EU kao primjer dobre prakse po svim parametrima.

Foto: Orlov put
  • 1.767
  • 165
  • 0

Na poziv Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA), čija je odnedavno i članica, Zajednica obiteljskog turizma HGK predstavila je na najvećem Svjetskom turističkom sajmu (ITB) 9. ožujka u Berlinu model regulative i organizacije obiteljskog smještaja kao primjer dobre prakse.

Uspješan model u EU

"Hrvatski obiteljski smještaj prepoznat je kao uspješan model u zemljama Europske unije. Polovina svih turističkih ležajeva je u privatnom smještaju, koji posljednjih 10 godina bilježi rast od 25%", rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić u uvodnom dijelu prezentacije te navela kako obiteljski smještaj i s njim povezane usluge prihoduju dvije milijarde eura godišnje, što daje vrijednost kao 170.000 radnih mjesta, a država od različitih poreza ubire 50 milijuna eura godišnje.

35% svih noćenja

Istaknula je kako je obiteljski smještaj lani donio hrvatskom turizmu 35% svih noćenja, dok su najbrojniji gosti iz Njemačke stoga je upravo obiteljski smještaj generator velikog rasta broja noćenja u Hrvatskoj posljednjih godina.

"Tradicija smještaja u domaćinstvu datira od rimskog doba i liječenja u termama, njegovali su je i ponosni Dubrovčani koji su odolijevali prodaji obiteljskih nekretnina na kojima danas grade svoju sadašnjost i budućnost, a ovaj se model posebno razvio 60-ih godina na Jadranu te predstavlja začetak ekonomije dijeljenja modernog doba.

Uz takvu povijest i postojeće strateške dokumente hrvatskog turizma, koji uvažavaju specifičnost kulture i turističke ponude, Hrvatska je primjer kako na jednostavan način urediti ovu djelatnost", istaknula je Krešić-Jurić te predstavila pravni i fiskalni okvir obiteljskog turizma te promociju posredstvom turističke zajednice.

Brendiranje i promocija obiteljskog turizma

Tijekom predstavljanja istaknuta je i uloga Zajednice obiteljskog turizma osnovane pri HGK, na regionalnoj razini 1997. godine, potom na nacionalnoj razini 2010. godini. U tri je godine osnovano 10 regionalnih sekcija diljem Hrvatske radi jačeg lobiranja, razmjene iskustava, razvoja standarda kvalitete, brandiranja i promocije, i to putem nacionalnih, regionalnih i lokalnih foruma koje je posjetilo više od 10.000 građana.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić tijekom prezentacije dodatno je predstavio socijalno-demografsku dimenziju ove vrste smještaja i njegov utjecaj na gospodarstvo Hrvatske.

Svjetska dolazna destinacija broj 1

"Europa je svjetska dolazna destinacija broj jedan. Turisti iz cijeloga svijeta žele doći u Europu i doživjeti stil života lokalnog stanovništva. Ako ne omogućimo lokalnom stanovništvu da i dalje živi na svom području na tradicionalan način, izgubit ćemo osnovnu atrakciju zbog koje turisti dolaze u Europu. Rješenje je da se ljudima omogući pružanje usluga smještaja u njihovim domovima. Time ostaju vezani za svoje domove", istaknuo je Pinezić te dodao kako se time stvaraju i dodatna radna mjesta, na primjer, za taksiste, trgovce, ugostitelje.

"Smještaj u domaćinstvu važno je pitanje u Europskoj uniji koje traži pravednu i jednostavnu regulaciju. Hrvatska je prošla svoje teško razdoblje u nedavnoj povijesti i može svoje iskustvo i svoj model upravljanja smještajem u domaćinstvu ponuditi ostalim članicama EU kao primjer dobre prakse po svim navedenim parametrima", rekao je Pinezić.

Zakonsko sprečavanje turističkog najma stanova

Predstavljanje je održano u sklopu okruglog stola u organizaciji EHHA, tijekom kojeg se razgovaralo o utjecaju ekonomije dijeljenja na turistička kretanja. Berlin je primjer grada u kojemu brojni posjetitelji koriste nekretnine izvan zakonske regulative. Priljev turista koji koriste smještaj u domaćinstvu u velikim gradovima u Europi zatekao je gradske uprave nespremnima te se sada bore za zakonsko sprječavanje turističkog najma stanova.

No ovakvi stavovi izazivaju proteste građana o slobodi kretanja i slobodi uključivanja u suvremena ekonomska kretanja. U raspravi su sudjelovali čelnici političkih stranaka Berlina i Njemačkog udruženja obiteljskog smještaja te direktor Novasola Bernd Muckenschnabel, koji je bio impresioniran hrvatskim modelom te je s velikim zadovoljstvom najavio dolazak na idući nacionalni Forum obiteljskog smještaja.

Foto: Orlov put


Tagovi

Obiteljski smještaj HGK


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)