Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obiteljski turizam
  • 11.03.2017. 09:00

Hrvatski obiteljski turizam - primjer drugima

Hrvatska je prošla svoje teško razdoblje u nedavnoj povijesti i može svoje iskustvo i svoj model upravljanja smještajem u domaćinstvu ponuditi ostalim članicama EU kao primjer dobre prakse po svim parametrima.

Foto: Orlov put
  • 1.790
  • 165
  • 0

Na poziv Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA), čija je odnedavno i članica, Zajednica obiteljskog turizma HGK predstavila je na najvećem Svjetskom turističkom sajmu (ITB) 9. ožujka u Berlinu model regulative i organizacije obiteljskog smještaja kao primjer dobre prakse.

Uspješan model u EU

"Hrvatski obiteljski smještaj prepoznat je kao uspješan model u zemljama Europske unije. Polovina svih turističkih ležajeva je u privatnom smještaju, koji posljednjih 10 godina bilježi rast od 25%", rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić u uvodnom dijelu prezentacije te navela kako obiteljski smještaj i s njim povezane usluge prihoduju dvije milijarde eura godišnje, što daje vrijednost kao 170.000 radnih mjesta, a država od različitih poreza ubire 50 milijuna eura godišnje.

35% svih noćenja

Istaknula je kako je obiteljski smještaj lani donio hrvatskom turizmu 35% svih noćenja, dok su najbrojniji gosti iz Njemačke stoga je upravo obiteljski smještaj generator velikog rasta broja noćenja u Hrvatskoj posljednjih godina.

"Tradicija smještaja u domaćinstvu datira od rimskog doba i liječenja u termama, njegovali su je i ponosni Dubrovčani koji su odolijevali prodaji obiteljskih nekretnina na kojima danas grade svoju sadašnjost i budućnost, a ovaj se model posebno razvio 60-ih godina na Jadranu te predstavlja začetak ekonomije dijeljenja modernog doba.

Uz takvu povijest i postojeće strateške dokumente hrvatskog turizma, koji uvažavaju specifičnost kulture i turističke ponude, Hrvatska je primjer kako na jednostavan način urediti ovu djelatnost", istaknula je Krešić-Jurić te predstavila pravni i fiskalni okvir obiteljskog turizma te promociju posredstvom turističke zajednice.

Brendiranje i promocija obiteljskog turizma

Tijekom predstavljanja istaknuta je i uloga Zajednice obiteljskog turizma osnovane pri HGK, na regionalnoj razini 1997. godine, potom na nacionalnoj razini 2010. godini. U tri je godine osnovano 10 regionalnih sekcija diljem Hrvatske radi jačeg lobiranja, razmjene iskustava, razvoja standarda kvalitete, brandiranja i promocije, i to putem nacionalnih, regionalnih i lokalnih foruma koje je posjetilo više od 10.000 građana.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić tijekom prezentacije dodatno je predstavio socijalno-demografsku dimenziju ove vrste smještaja i njegov utjecaj na gospodarstvo Hrvatske.

Svjetska dolazna destinacija broj 1

"Europa je svjetska dolazna destinacija broj jedan. Turisti iz cijeloga svijeta žele doći u Europu i doživjeti stil života lokalnog stanovništva. Ako ne omogućimo lokalnom stanovništvu da i dalje živi na svom području na tradicionalan način, izgubit ćemo osnovnu atrakciju zbog koje turisti dolaze u Europu. Rješenje je da se ljudima omogući pružanje usluga smještaja u njihovim domovima. Time ostaju vezani za svoje domove", istaknuo je Pinezić te dodao kako se time stvaraju i dodatna radna mjesta, na primjer, za taksiste, trgovce, ugostitelje.

"Smještaj u domaćinstvu važno je pitanje u Europskoj uniji koje traži pravednu i jednostavnu regulaciju. Hrvatska je prošla svoje teško razdoblje u nedavnoj povijesti i može svoje iskustvo i svoj model upravljanja smještajem u domaćinstvu ponuditi ostalim članicama EU kao primjer dobre prakse po svim navedenim parametrima", rekao je Pinezić.

Zakonsko sprečavanje turističkog najma stanova

Predstavljanje je održano u sklopu okruglog stola u organizaciji EHHA, tijekom kojeg se razgovaralo o utjecaju ekonomije dijeljenja na turistička kretanja. Berlin je primjer grada u kojemu brojni posjetitelji koriste nekretnine izvan zakonske regulative. Priljev turista koji koriste smještaj u domaćinstvu u velikim gradovima u Europi zatekao je gradske uprave nespremnima te se sada bore za zakonsko sprječavanje turističkog najma stanova.

No ovakvi stavovi izazivaju proteste građana o slobodi kretanja i slobodi uključivanja u suvremena ekonomska kretanja. U raspravi su sudjelovali čelnici političkih stranaka Berlina i Njemačkog udruženja obiteljskog smještaja te direktor Novasola Bernd Muckenschnabel, koji je bio impresioniran hrvatskim modelom te je s velikim zadovoljstvom najavio dolazak na idući nacionalni Forum obiteljskog smještaja.

Foto: Orlov put


Tagovi

Obiteljski smještaj HGK


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo