• HTZ
  • 21.12.2018. 18:00

Hrvatska za blagdane očekuje 10% više turista koji sve više otkrivaju čari našeg kontinentalnog dijela

Uz jadranske destinacije te Zagreb, veliki broj turista privlače i četiri hrvatske kontinentalne županije. Znate li o kojima je riječ?

Foto: Pixabay/Alpinmar
  • 1.085
  • 67
  • 0

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, na razini cijele Hrvatske, očekuje se rast turističkog prometa od 10-ak % u odnosu na isto razdoblje lani, priopćila je Hrvatska turistička zajednica. 

Kako dodaju, prošle godine Hrvatska je tijekom "udarnih“ desetak blagdanskih dana koji omogućuju spajanje dvaju "produženih“ vikenda (od 22. prosinca 2017. do 2. siječnja 2018.) zabilježila 154.000 turističkih dolazaka te 419.000 noćenja, dok se tijekom ovogodišnjeg usporedivog razdoblja (od 21. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019.) očekuje 10-ak posto bolji rezultat, što znači više od 170.000 dolazaka te više od 460.000 noćenja. Ovakav rezultat popratit će i proporcionalno bolja popunjenost smještajnih objekata.

"Osim najboljeg europskog adventa u Zagrebu, u brojnim destinacijama diljem Hrvatske očekuje se bogat i raznolik program te sam siguran da ćemo ovu godinu zaokružiti na najbolji mogući način. Vjerujem da će to biti odličan zamašnjak i za početak sljedeće turističke godine u koju ulazimo s rekordnim najavama od preko milijardu eura investicija u turizmu“ rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Zadovoljan je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji smatra da navedeni pokazatelji potvrđuju kako je Hrvatska uspješna u afirmaciji turističkih proizvoda koji nisu vezani uz ljetne mjesece što je korak naprijed prema postizanju ravnomjernije godišnje, ali i prostorne distribucije turističkog prometa.

Tijekom adventskog razdoblja, kao i čitavog prosinca, najposjećenija turistička destinacija ostaje grad Zagreb. Nakon Zagreba, tijekom božićno-novogodišnjeg razdoblja najviše turista očekuju jadranske destinacije na području Istre i Kvarnera, kao i Splita te Zadra. Na "kontinentu“, najviše turista, izuzmemo li Zagreb, očekuju destinacije Krapinsko-zagorske, Međimurske i Karlovačke županije, dok na istoku naše zemlje prednjači Osijek, zaključuju iz HTZ-a. 


Tagovi

Turizam HTZ Noćenja Advent


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I naši šumski prijatelji zahtjevaju dodatne vitamine i minerale tijekom zimskih mjeseci. Foto: Tomis... Pročitaj cijelu bilješku »