Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Majić-Zec
  • 18.02.2016. 16:35

Hoće li Alfa Polaris preplivati Brački kanal?

Gotovo svaka generacija je u brnaškoj obitelji Majić-Zec držala po 10-ak sportskih, živahnih, lijepih konja, a sada taj ambijent krase dva ponija i dvije kobile Mercedes i Alfa Polaris.

  • 957
  • 92
  • 0

Čim dođete na imanje OPG Majić-Zec u Brnazama kod Sinja i kada vidite poljoprivrednu intradu, tek na prvi pogled možete steći dojam kako se u sklopu njegova programa njeguju gotovo sve kategorije poljoprivrede kojom su se još prije više desetljeća zanimali i preci sadašnjih potomaka.

Osim obiteljskih kuća, okućnica, ukrasnog bilja i cvijeća, različitog zimzelena, mješovitog voćnjaka i povrtnjaka, pogledi posjetitelja zastanu i na dobro uščuvanom, na svoj način zanimljivu poljoprivrednom stroju za prešanje bala sijena. Govore kako ga je još prije 100 godina dovukla popularna sinjska ferata, odnosno uskotračni vlak na pruzi Split-Sinj, kada su se Majići bavili više ratarstvom i proizvodnjom stočne hrane dok su bili vlasnici skoro polovice Sinjskog polja.

Dvogodišnja kobila Mercedes na ranču

Najvremešniji težaci Cetinskog kraja komentiraju kako poljoprivreda kroz bogatu povijest i nije tako puno pitala od seljaka, nego je često i više davala marljivijim zemljoradnicima. Baka Mara (85), najstariji član te obitelji se sjeća kako je primjerice poljoprivredni stroj dnevno mogao balirati oko 60 velikih bala sijena, ovisno o načinu zbijanja i vezanja, kakav se danas ne može vidjeti u dalmatinskom ruralnom prostoru, čak ni u povijesnim muzejima.

Nadohvat pogleda su krave, konji, poniji, kokoši i po koja koza, pas čuvar, što također svjedoči kako potomci brnaške obitelji Majić-Zec njeguju tradiciju svojih predaka ističući da podjednako vole gotovo sve vrste domaćih životinja.

Pozornost posjetitelja također privlači i obiteljski ranč sa živahnim ponijima i mladim brzonogim kobilama. Rekoše nam kako je njihova obitelj oduvijek njegovala ljubav prema tim životinjama te da ih je svaka generacija uzgajala najmanje po 10-ak na ranču. To nam je potvrdio Željko Majić Zec za kojega ukućani ističu kako se baš on najviše brine o ranču, i koji je od djetinjstva zaljubljenik u konje.

Polaris je nedavno preplivala Peručko jezero (18 km), a uskoro će krenuti na novi podvig - preplivavanje Bračkog kanala. No, kada će se to točno dogoditi, na taj upit ne može točno odgovoriti ni njezin vlasnik i trener Žaljko Majić-Zec

"S konjima se doista družim od djetinjstva kako sam prohodao, s njima sam gotovo odrastao. Već sam ih tada držao za rep te su me sjedali na njega bez sedla, osjetivši svu njegovu ljepotu. Poslije sam se i kao dječak sam bacao na konje držeći ih za grivu i ular. I sve više sam ih volio kako sam rastao, a to što su konji postali moji ljubimci, s kojima svakodnevno živim gotovo 50 godina, najviše mogu zahvaliti svom djedu Stipi. Život bi mi bez njih bio prazan, ne bi imao smisla. Na našem obiteljskom ranču je ne tako davno bilo desetak sportskih konja koji su se redovito natjecali na trkama ne samo na Sinjskom hipodromu i u Dalmaciji, nego diljem Hrvatske, čak i izvan njezinih granica. I mnogi od njih su uvijek osvajali prva mjesta i visoke nagrade", ističe Željko Majić Zec, upoznavajući nas:

Kobile koje pobjeđuju na natjecanjima diljem Europe

Trening kobile Alfa Polaric i psa na ranču

"Sada na ranču u sklopu našeg OPG.a Majić-Zec držimo dva ponija i dvije kobile i obje su se potvrdile u natjecanjima najbržih trkaćih konjičkih grla u Europi. Moja 7-godišnja kobila Alfa Polaris je nedavno preplivala i Peručko jezero od Vrlike do Peručke brane, dionicu od 18 kilometara, samo za 8 sati.

Želja mi je da Alfa Polaris što prije prepliva i Brački kanal od Splita ili Omiša do otoka Brača, što bi bilo uvodom u još jedan pothvat, izazov - preplivavanje Jadranskog mora, odnosno dionice od dalmatinske do najbliže talijanske obale. Zato smo još prije dvije godine napisali i uputili zahtjev splitskoj Lučkoj kapetaniji, ali nam mjerodavni ni do danas nisu odgovorili (DA ili NE) iako smo ih u međuvremenu toliko podsjećali na naš dopis, makar bi to bila i turistička senzacija."

Željko Majić Zec je, očito, nezadovoljan što mu se taj projekt ne odvija onako kako je zamislio iako je u sklopu OPG Majić-Zec dopuna seoskog turizma ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji tvrdeći kako je za sve kriva spora, troma administracija onih kojima se obraćao. Poručuje kako će i dalje strpljivo čekati na odgovor svoje molbe od mjerodavnih iz splitske Lučke kapetanije, no Željko bi želio da se to dogodi što prije kako bi do ovogodišnjeg proljeća ili ljeta krenuo u pripreme koje su zahtjevne, studiozne, detaljne. Tvrdi kako bi kobilu Alfu Polaris za preplivavanje Bračkog kanala trebao spremati najmanje oko dva mjeseca.

Trening kobile za novi pothvat

Trening kobile za novi pothvat, odnosno preplivavanje dionice Jadranskog morao bi trajao oko 8 mjeseci jer je riječ o složenijem projektu u odnosu na dionicu Perućkog jezera. No, Željko (Dragan) Majić Zec nikako ne odustaje od svojih projekata dodajući kako je o njima sanjao, razmišljao cijeli život.

Željkov brat Ivan Majić-Zec i kobila Alfa Polaris

"Tek bih se smirio, odnosno moja duša bi bila mirna, nakon što bih ostvario svoju želju, i tako bih bio jedini vlasnik konjičkog ranča ne samo u Dalmaciji koji je sa svojim ljubimcima preplivao Perućko jezero, Brački kanal i Jadransko more od Hrvatske do Italije. Inače, u životu sam navikao čekati, strpljiv sam i ustrajan.

Po prirodi sam optimist i svoje navedene projekte ću sigurno ostvariti tim više što su oni i sastavni dio promidžbe i dopune turizma, posebice sportskog i seoskog. Samo bih volio da mi se to dogodi prije dok sam mlađi, i dok je mlađa moja kobila Alfa Polaris koja je lani sudjelovala na konjičkim trkama na Sinjskom hipodromu i odnijela nagrade, a prije toga je bila četvrta na utrkama u Njemačkoj. Zatim bih se bacio na svoje nove izazovne projekte o kojima bih mogao više razmišljati, primjerice kako svoj ranč odnosno konjičko jahanje uklopiti u ponudu seoskog turizma. Inače, u pripreme za buduće preplivavanje Bračkog kanala i Jadranskog mora predvidio sam stručnjake i savjetnike, a to sve činim samo da bi moja kobila Alfa Polaris tekla jaču kondiciju glede izdržljivosti i brzine u utrkama", objašnjava gospodin Željko (Dragan) Željko Zec.

Zaključuje kako se kobila Alfa Polaris oždrijebila u štali na ranču OPG Majić-Zec, dok je mlađa dvogodišnja kobila Mercedes, također pasmine čisti englezer, kupljena u Njemačkoj u pokrajini Baden-Wurttemberg, nakon što je Željko upoznao njezine kvalitete. Podsjeća i na činjenicu kako je njegova obitelj prepoznatljiva i po uzgoju dobrih kvalitetnih konja te da se ta tradicija prenosi s generacije na generaciju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Majić-Zec Alfa Polaris Kobila OPG Konji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.