Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 20.12.2008.

Eko sela

Primjeri naselja budućnosti

  • 3.348
  • 139
  • 0

U Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, Franjevački trg 5, 17. prosinca 2008. održano je zanimljivo predavanje o EKO selima - naseljima budućnosti. Predavanje je održao Kristijan Vojnić, dipl. ing. arh.

U svom izlaganju predavač nam je predstavio eko selo Sieben Linden, u prijevodu Sedam lipa, smješteno je na sjeveru Njemačke i spada u Svjetsku mrežu EKOSELA za EUROPU (GLOBAL ECOVILLAGE NETWORK-GEN). To je savez svjetskih ruralnih i urbanih prostora koji njeguju održivost u ekološkoj dimenziji, pravednost u socijalnoj dimenziji i raznolikost u kulturnoj ili duhovnoj dimenziji.

Sieben Linden je jedan od najpoznatijih centara u svijetu za gradnju kuća od balirane slame. Njemačka je legalizirala gradnju baliranom slamom, te je uvelike potiće. Kuće se u eko selu grade od slame, te se žbukaju mješavinom gline, pijeska, zemlje i vapna, pa time slama kao izvrstan izolator ostaje neprimjetno među slojevima žbuke. Krovovi kuća prekriveni su sunčanim ćelijama i kolektorima, koji njihovim stanovnicima osiguravaju struju i toplu vodu.Voda se u eko selu štedi na svakom koraku.

Povrće i voće uzgaja se na zajedničkom polju i uz vrtove uz kuće. Nema upotrebe kemijskih sredstava za zaštitu bilja, kao ni umjetnih gnojiva, a za zalijevanje se koristi kišnica, na čiju potrošnju se također pazi. Vlažnost tla se zadržava malčiranjem, što spriječava rast korova i gnoji tlo.

Eko sela djeluju u nekim ili svim svojim područjima na: edukaciji i dijeljenju znanja široj lokalnoj zajednici, korištenju obnovljivih izvora energije, na proizvodnji organske hrane i ekološki prihvatljivih dobara, na recikliranju, pročišćavanju otpadnih voda, štednji i ponovnoj uporabi resursa. Ona osiguravaju prostor za vrijeme, igru, učenje, umjetnost, meditaciju. Formiraju je ljudi sličnog životnog stila i opredjeljenja, večinom su to visokoobrazovani ljudi.

Što Hrvatska može učiniti u pokretanju eko sela?

U prvom redu pojednostaviti postupak certificiranja bala slame. Slama je toplinski i zvučni izolator, paropropusna je, dostupna, jeftina i rasprostranjena je diljem Hrvatske.

Inicijative eko sela u Hrvatskoj postoje na nekoliko lokacija i to su:

  • Reciklirano imanje Vukomerić (okolica Zagreba) - organizirano po premakulturnim principima
  • EKO ART centar EIA, Bale-Istra
  • EKO SELO Blatuša - vizija čovjeka koji je prodao svjetski uspješnu tvrtku da bi sredstva uložio u razvoj projekta eko sela na površini preko 500 ha.

U današnjem društvu u kojem dominira potrošnja, zagađenje, natjecanje i nasilje, ovakva vrsta namjernih zajednica - eko sela, predstavlja protusilu, pružajući kvalitetniji život po mjeri čovjeka, čije su aktivnosti skladno integrirane u prirodni svijet.

Autor: Valerija Pokos Nemec, dipl. ing.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Seoski turizam Projekti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!