Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistički projekt
  • 15.06.2017. 18:00

Ćerpić kao turistički proizvod

Akademija zemlje i ruku izvrsna je prilika kojom turisti mogu iskusiti i osjetiti život kao nekada, te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku!

  • 4.060
  • 294
  • 0

U Iloku gaje velike nade da će projekt Akademija zemlje i ruku što je od 19. do 25. lipnja priređuju na zaštićenom arheološkom lokalitetu Truska skela, OPG Izvori života iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba, pridonijeti novom iskoraku u ruralnom turizmu istoka Slavonije. Riječ je, naime, o oživljavanju izrade "ćerpića", tradicionalne opeke od ilovače uz dodatak pljeve zbog postojanosti što se odvajkada izrađivala u Slavoniji i Srijemu pa i danas ima kuća izgrađenih od ove vrste opeke.

Turisti će učiti izrađivati čerpić

Ideja je organizatora da turisti nauče izrađivati "ćerpić", ali i druge uporabne predmete ovom drevnom tehnikom koja je već zaboravljena i tek tu i tamo se sjetimo kada se ruši kakva stara kuća koja je dijelom ili cijela izrađena od "ćerpića". Znanje o ovoj tehnici, kao i ono što će izraditi na radionici, ponijet će sa sobom i na taj način promicati Iločke turističke potencijale koji su, pokazalo se puno puta, jako veliki.

Akademija zemlje i ruku

Kako piše jedan od najboljih naših turističkih news portala hrTurizam.hr, "Akademija zemlje i ruku izvrsna je prilika kojom turisti mogu iskusiti i osjetiti život kao nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku. Ciljevi radionica i predavanja jesu očuvanje, revitalizacija i njegovanje iločke baštine (...), a kroz radionice likovne i obrtničke kulture izrađivat će se uporabni predmeti kakvi su se nekada koristili na području Srijema".

Iločka turistička atrakcija

Autor članka, vlasnik ovog portala i vrsni znalac turizma, posebice kontinentalnog jer živi u Vinkovcima, Goran Rihelj drži kako bi "ćerpić" mogao postati nova iločka turistička atrakcija "ako se naravno strateški radi na razvoju turističkog proizvoda, te ako se investira dovoljno novaca u cijelu priču i zaokružen turistički proizvod kako bi bila cijela priča opipljiva i valorizirana kao kulturna baština". Rihelj se pita "zašto ne bi mogli napraviti cijeli jedan mali grad od ćerpića ili možda organizirati stručne konferencije vezano uz dizajn i gradnju hotela, razne radionice, pa tako i 'prodavati' ciglu, opeku tj. ćerpić kao jedinstven suvenir koji je lijepo zamotan i priča jedinstvenu priču".

Iločani razvijaju ovaj projekt

Ideja svakako ne nedostaje i na Iločanima je hoće li razvijati ovaj projekt i uspjeti ga uobličiti u gotov turistički proizvod i na taj način privući turiste koji žele što više doznati o kraju koji je do sada bio poznat po vinogradima na valovitim fruškogorskim obroncima, vrhunskom vinu, Dunavu i srijemskim specijalitetima. Već sljedećeg tjedna, u sedam dana, gosti Iloka će moći uživati i natjecanju u spremanju fiš-pakrikaša, poslušati predavanja o ruralnoj turističkoj ponudi istoka Slavonije, a bit će i zanimljivih radionica na kojima će se sudionici naučiti zaboravljenim keramičarskim vještinama i još mnogočemu drugom.


Tagovi

Ilok Vukovarsko-srijemska županija Čerpić Suveniri Goran Rihelj Turizam Suveniri Akademija zemlje i ruku


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]