Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Bošnjaci
  • 26.05.2017. 12:30

Bošnjaci turistički hit, u razvoj još 10 milijuna kn

Općina Bošnjaci postala je prepoznatljiva u kontinentalnom turizmu o čemu svjedoče brojke od preko tisuću noćenja prošle godine. Kandidirali su na EU projekte vrijedne preko 10 milijuna kuna!

Foto: bosnjaci.hr
  • 4.580
  • 419
  • 0

Općina Bošnjaci u jugoistočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, nadomak Županje, koju čini samo jedno naselje i broji nešto manje od 4 tisuće stanovnika, uvelike računa na novac iz fondova EU i prije nego li se počne ostvarivati veliki projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije "Projekt Slavonija, Baranja i Srijem" koji će tom dijelu Hrvatske donijeti čak 2,5 milijarde eura.

Ulaganja u poduzetništvo i poljoprivredu

Podsjetimo, novac iz ovog naslova namijenjen je za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku, a osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Kako ističe općinski načelnik Andrija Juzbašić, u protekle dvije godine, da bi učinili život stanovnicima Bošnjaka ugodnijim i kvalitetnijim, u razne projekte poput obnove Vatrogasnog doma, dvije mrtvačnice, izgradnje parkinga, rekonstrukcije cesta te 25 kilometara nogostupa, uloženo je 5,5 milijuna kuna.

Projekti vrijedni 10 milijuna kuna

Iako je općinski proračun skroman, podsjeća načelnik, novac za ove projekte je povučen iz raznih izvora i najavljuje nove infrastrukturne projekte i u nadolazećem vremenu za koje će sredstva u što većoj mjeri nastojati povući iz fondova EU.

"Za EU fondove kandidirali smo projekte vrijedne preko 10 milijuna kuna. Usmjerili smo se na uređenje nerazvrstane ceste i na Slavonsku kuću za ruralni razvoj. Taj projekt kojim nastojimo obogatiti ruralnu turističku ponudu vrijedan je 7,3 milijuna kuna i prihvaćen je", kaže načelnik Juzbašić, dodajući kako im je stavljanje u funkciju Slavonske kuće izuzetno važno jer je općina Bošnjaci postala prepoznatljiva u kontinentalnom turizmu o čemu svjedoče brojke od preko tisuću noćenja prošle godine što je za Bošnjake i te kako značajan rezultat.

Razvoj proizvodnih pogona za ostanak mladih

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u mjestu i općini Bošnjaci bilo je 4.653 stanovnika, da bi se na popisu 2011. ta brojka smanjila na 3.901 i nakon Županje, najveće je naselje županjske Posavine, a, strahuju u Bošnjacima, zadnjih godina je i taj broj smanjen za nekoliko stotina, uglavnom mladih i školovanih, koji bolji život pronalaze u zemljama EU. Zato u Bošnjacima vjeruju da bi "Projekt Slavonija, Baranja i Srijem" mogao pomoći razvitku postojećih proizvodnih pogona i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te otvaranju novih radnih mjesta, što bi mlade odvratilo od odlaska.

Foto: bosnjaci.hr


Tagovi

Slavonija Regionalni razvoj Kontinentalni turizam Fondovi Europska unija Projekti Slavonska kuća


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)