Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 10.02.2009.

Bespovratna sredstva za eko-etno sela

Splitsko - dalmatinska županija poglavarstvo potiče obnovu raseljenih i napuštenih sela

  • 4.259
  • 206
  • 0

U cilju obogaćivanja turističke ponude Splitsko-dalmatinska županija objavit će javni poziv gradovima i općinama za podnošenje zahtjeva kojima mogu osigurati bespovratna sredstva iz Programa etno-eko sela, odlučilo je Županijsko poglavarstvo u ponedjeljak.

Za Program kojim se potiče obnova raseljenih i zapuštenih sela iz županijskog je proračuna ove godine osigurano 1,6 milijuna kuna. Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju određeno selo za uključivanje u program. Novac je namijenjen izradi geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, studija utjecaja na okoliš, investicijsko-tehničke dokumentacije, obnovi tradicionalnih obrta, nabavi kamena za obnovu tradicionalnih objekata, otkup objekata za etnozbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te za uređenje komunalne infrastrukture.

Novac je od pokretanja programa 2005. godine do danas dobilo 28 sela za koje je županija izdvojila 5,6 milijuna kuna, izvijestio je Joško Stella, pročelnik Odjela za turizam. Stella je dodao kako od tih 28 sela još ni jedno nije u potpunosti obnovljeno, ali ih nekoliko ima uređene restorane i organizirano razgledavanje, kao primjerice Humac na Hvaru, Gornja Podstrana kod Splita, Bast kod Topića. Zanimanje za ovakve destinacije pokazuju umjetničke kolonije i turističke grupe, rekao je Stella.

Županijsko je poglavarstvo u ponedjeljak razriješilo Nina Velu dužnosti ravnatelja Županijske uprave za ceste (ŽUC) na vlastiti zahtjev. Zbog njegova imenovanja ravnateljem državne Agencije za prometnu infrastrukturu, Poglavarstvo je imenovalo Zlatka Čaljkušića ravnateljem ŽUC-a do izbora ravnatelja javnim natječajem. Čaljkušić je do lipnja 2008. godine je bio izvršni direktor Agencije EKO-Kaštelanski zaljev, a od lipnja tehnički koordinator EKO-Agencije.

Autor: Duška Čolović


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Seoski turizam Projekti Poticaji