Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska prijestolnica
  • 26.03.2022. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Berak

Berak je nova Seoska prijestolnica najistočnije županije

Uvjet za stjecanje tog statusa je da selo nije općinsko središte, ima manje od 1.000 stanovnika i najmanje pet aktivnih civilnih udruga.

Foto: Facebook/Općina Tompojevci
  • 1.800
  • 108
  • 0

U Vukovarsko- srijemskoj županiji do sada su Seoske prijestolnice bili Svinjarevci, Đeletovci, Račinovci i Opatovac, a ove godine je to naselje Berak. Naime, uvjet za stjecanje tog statusa je da selo nije općinsko središte, ima manje od 1.000 stanovnika i najmanje pet aktivnih civilnih udruga.

"Sela su prepoznala snagu i odlučilo se za iskorake. Manjkavosti u realizacijskom smislu su dotjerali, prostor uredili ili pokrenuli neke nove udruge. Konkretno, u Svinjarevcima su popravili svoj stočni fond", kazao je za Osječku televiziju Andrija Marić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

Kako dodaje, Berak je nažalost dosta stradao u Domovinskom ratu, no u njemu su ostali mladi i snažni ljudi. "Namjera mi je osmisliti koja bi gospodarska aktivnost doprinijela afirmiranju kraja i malih poljoprivrednih gospodarstava", istaknuo je.

Kao primjer navodi da se u susjednom selu pojavio korisnik potpore za mliječno ovčarstvo te da je njegov zadatak sada kako riješiti primjerice otkup za Vindiju. "Osigurati da njihovi prijevoznici svaki drugi dan budu ovdje", pojasnio je.

Veće subvencije za prvu nekretninu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kaže kako su mladi u toj županiji za kupnju prve nekretnine dobili subvencije u iznosu od 25.000 kuna te da je Županiji cilj od iduće godine taj iznos povećati za ruralna područja. "Želimo postići gospodarsku, društvenu, sportsku i kulturnu aktivnost da mladi čovjek ima razloga tu ostati", dodao je.

Kako kaže Tatjana Penavić, predsjednica Mjesnog odbora Berak u tom je selu trenutno 270 stanovnika. "Potrudit ćemo se i dokazati kroz rad naših udruga da možemo organizirati 15 manifestacija, a nositelj njih najviše je KUD Zrinski", zaključila je dodavši da će se održati tamburaški koncerti, master turnir u pikadu i niz drugih događanja koja će Berak staviti u središte zbivanja na istoku zemlje.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Seoska prijestolnica Berak Tatjana Penavić Damir Dekanić Andrija Marić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰