Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 20.11.2021. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Agroturizam s pričom - potencijal za dodatne prihode na OPG-ima

Agroturizam s pričom nadogradnja je projekta - Kuće za odmor s pričom, zahvaljujući kojem je značajno obogaćena ponuda i kvaliteta smještajnih objekata, čulo se na radionici TZ Varaždinske županije i LAG-a Sjeverozapad.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.949
  • 87
  • 0

Na području Varaždinske županije registrirano je više od osam tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pa je županijska turistička zajednica, nakon uspješnog - Kuće za odmor s pričom, pokrenula novi projekt - Agroturizam s pričom.

"Agroturizam je definitivno trend u turističkoj ponudi, stoga nastojimo potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva na bavljenje turizmom", istaknuo je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice ove županije na radionici održanoj u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom - Sjeverozapad gdje su zainteresiranim nositeljima OPG-ova predstavljene mogućnosti financiranja razvoja turističke ponude na njihovim gospodarstvima. 

Turisti, rekao je, danas traže doživljaj, žele uživati u autohtonoj ponudi koja uključuje lokalne, baštinske posebnosti, prije svega domaću, tradicijsku kuhinju, ali i niz drugih mogućnosti, koja će OPG-ovima mogućiti i dodatni izvor prihoda.

"Razvojem agroturizma čuvamo i predstavljamo našu tradicijsku kulturu i baštinu, a ujedno potičemo i održivi razvoj na ruralnom prostoru", dodao je navodeći da Varaždinska županija u sljedećoj godini u turistički razvoj planira uložiti više od milijun kuna, što će biti i zamašnjak snažnijem razvoju agroturističke ponude.

Turisti žele uživati u autohtonoj ponudi koja uključuje, prije svega, domaću, tradicijsku kuhinju

Voditeljica projekta "Agroturizam s pričom", Branka Tropp, naglasila je da u ovo pandemijsko vrijeme svjedočimo novom turizmu. Gosti danas traže bliža odredišta, lokalne posebnosti, očuvani i raznolik krajolik, drugačiji doživljaj i vlastito iskustvo.

"Kako bismo što bolje iskoristili taj veliki potencijal naše županije želimo potaknuti i razvoj turističke ponude u ruralnom prostoru, prvenstveno kroz ponudu zainteresiranih OPG-ova koja razvojem ove, dodatne djelatnosti, mogu poboljšati svoju produktivnost i konkurentnost te značajno povećati prihode", napomenula je. 

Financiranje turističkog razvoja, čulo se, moguće je sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.  

Kako je pojasnio mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, moguće je financirati razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnom području, kroz tip operacije 6.2.1., pri čemu korisnici mogu ostvariti bespovratnu potporu i do 50 tisuća eura te kroz tip operacije 6.4.1., gdje maksimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća eura.

Tipovi operacija 6.2.1. i 6.4.1.

Tip operacije 6.2.1. odnosi se na ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoju osnovnu djelatnost žele proširiti i na turističku ponudu, dok se TO 6.4.1. odnosi na OPG-e koji već imaju neki oblik turističke ponude i žele je dodatno razviti ili unaprijediti.

Razvojem turističke ponude, naveo je, gospodarstva mogu značajno povećati svoje prihode, što pokazuju i brojni primjeri iz susjednih zemalja, primjerice, Austrije ili Slovenije. Otkrio je i da će ovi natječaji iz Programa ruralnog razvoja biti na nacionalnoj razini raspisani sredinom sljedeće godine, dok će LAG Sjeverozapad svoj natječaj za ovaj tip operacije raspisati u novom programskom razdoblju.

"No, kako bi se potencijalni korisnici što bolje pripremili za ove natječaje, pozivamo ih da već sada počnu s pripremom potrebne dokumentacije", naglasio je Tkalec. 


Fotoprilog


Tagovi

Agroturizam s pričom Projekt Razvoj agroturizma LAG Sjeverozapad TZ Varaždinska županija Miran Bojanić Morandini Branka Tropp Emil Tkalec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]