Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontinentalni turizam
  • 07.08.2015. 20:06

40 posto više stranih turista u Međimurju!

2001. godine, Međimurje je posjetilo 11.000 turista, a lani ni nepuno desetljeće i pol kasnije, 117.000 turista.

  • 442
  • 10
  • 0

Međimurje je smješteno na dodiru dviju velikih reljefnih cjelina, Istočnih Alpi i Panonske nizine, na temelju čega su definirane dvije morfološke cjeline; brežuljkasto gornje (s najvišim vrhom Mohokosom 344,5 metara nadmorske visine) i nizinsko donje Međimurje. Smješteno na sjeverozapadu Hrvatske, prometno najpovezanijem dijelu s Europom, omeđeno je prirodnim granicama, rijekom Murom na sjeveru i istoku i rijekom Dravom na jugu.

Nemaju more, ali imaju lijepe brege, gorice, krajolike, gastronomiju, vina i toplice. Sve to u očima stranih turista sve više vrijedi, pa sve više žele uživati u ljepotama međimurskog krajolika, dobroj hrani i vinima. Imaju što dati, polako uče i imaju puno prostora za napredovanje.

Na prvom mjestu je povećanje dolazaka gostiju iz Austrije, Slovenije i Njemačke. To je rezultat različitih aktivnosti, jasne vizije turizma, smjera razvoja i okretanja ciljanim tržištima.

117 tisuća turista u Međimurju

Kontinentalni turizam je u odnosu na morski u povojima, ali odvija se cijele sezone i važan je faktor ruralne ponude na gospodarstvima. U Međimurskoj županiji za prvih šest mjeseci je zabilježeno povećanje broja stranih gostiju za 40%. Na prvom mjestu je povećanje dolazaka gostiju iz Austrije, Slovenije i Njemačke. 2001. godine, Međimurje je posjetilo 11.000 turista, a lani ni nepuno desetljeće i pol kasnije, 117.000 turista.

2% gospodarstva čini turizam

Zahvaljujući ogromnim naporima naporima Međimurske županije, Turističke zajednice Međimurske županije, Toplicama Sveti Martin, ali i naporima brojnih OPG-a, registriranih obrta i ugostitelja i vinskih kuća, kao i raznim manifestacijama, turizam izrasta u gospodarsku granu čiji udio u ukupnom gospodarstvu prelazi 2%.

No više od toga važni su ukupni efekti od porasta broja turističkih dolazaka, uključujući i jednodnevne koji izmiču statistici. Sve se to odražava na lokalne financije kroz razne vidove potrošnje gostiju. Sve više vlasnika vikendica koji su ih nekada gradili za vlastiti odmor, sada se interesiraju kako ih pretvoriti u objekte za iznajmljivanje turistima.


Tagovi

Seoski turizam Međimurska županija Kontinentalni turizam Austrija Njemačka Slovenija OPG Strani turisti Viknske kuće


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.