Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CROCPA
  • 19.09.2017. 13:30

Znate li koje su prednosti anti-drift mlaznice?

Iako je uporaba anti-drift mlaznica u Europi u velikom zaletu, u Hrvatskoj manje od deset posto poljoprivrednika koristi anti-drift mlaznice. Putem radionica udruga CROCPA to želi promijeniti.

  • 1.280
  • 87
  • 0

Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske (CROCPA) u suradnji s Gospodarskim listom na parceli Poljoprivrednog obrta "Agrosan" Nedjeljka Savića na Velikogoričkoj cesti kod Velike Gorice organizirala je radionicu o prednostima primjene anti-drift mlaznica.

Organizatori su imali veliku sreću što je upravo taj dan nakon nekoliko kišnih dana osvanulo sunce i radionica se mogla održati po planu, na zadovoljstvo prisutnih koji su se u velikom broju okupili na parceli Nedjeljka Savića. Inače, ovo nije prvi put da ova udruga održava ovu radionicu. Samo u prošlih šest mjeseci održali su pet radionica o prednostima anti-drift mlaznice širom Hrvatske.

Suradnja sa Savjetodavnom službom

"Cilj ovih radionica je da primjena anti-drift mlaznica što više zaživi u praksi jer je riječ o važnom dijelu održive uporabe", rekla nam je Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge.

"Cijeli projekt radimo u suradnji sa Savjetodavnom službom čiji djelatnici su s puno entuzijazma prihvatili ovaj projekt. Naime, nakon radionice održanje u ožujku Richard Bryce, izvšni direktor za Bayer Hrvatska je bio na sastanku u Savjetodavnoj službi gdje smo dogovorili daljnju suradnju".

S obzirom na dobru suradnju CROCPE i Savjetodavne službe radionicu nije propustio ni ravnatelj Zdravko Tušek.

"Kao ravnatelj Savjetodavne službe podržavam svaku inicijativu koja će poljoprivrednicima pomoći da uštede financijska sredstva koja ulažu u svoju proizvodnju i koja ima za cilj smanjiti uporabu pesticida i na taj način pridonjeti zaštiti okoliša", rekao je Tušek.

Uzor nam je Nizozemska

Iako je uporaba anti-drift mlaznica u Europi u velikom zaletu, u Hrvatskoj manje od deset posto poljoprivrednika koristi anti-drift mlaznice: "Uzor nam je Nizozemska gdje je uporaba anti-drift mlaznica i zakonski uređena i gdje ih koristi više od devedeset posto poljoprivrednika", rekla nam je Brajević.

Nakon teorijskog dijela održana je demonstracija u polju gdje je agronom Ivica Prpić sudionicima radionice pokazao primjenu anti-drift mlaznica u zaštiti bilja. Prpić je na demonstraciji u polju prikazao rad četiri vrste mlaznica i način na koji se može dobiti što veća pokrivenost površine i samim time i što bolja zaštita "Korištenjem novih tehnologija možemo smanjiti troškove i povećati učinkovitost kao i smanjiti onečišćenje okoliša, što je cilj svih poljoprivrednika", rekao je Prpić.


Tagovi

CROCPA Savjetodavna služba Anti-drift mlaznice


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Udruga CROCPA

Palinovečka 41, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 148 14 262, e-mail: irena.brajevic@crocpa.hr web: http://www.crocpa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.