Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručne edukacije
  • 04.02.2014. 18:42

Znanjem do boljeg uroda

U četvrtak, 6. veljače, predavanje će održati stručnjaci iz Pioneera - A DuPont company, 13. veljače KWS Sjemena d.o.o., a 20. veljače Bc Instituta Zagreb. Svi stručni skupovi održavaju se u županjskom restoranu Kristal, s početkom u 10,30 sati.

Foto: depositphotos.com, mindof
  • 382
  • 38
  • 0

Bez alata nema zanata, dobro je poznata narodna uzrečica kojom se već godinama rukovode u Poljoprivrednoj zadruzi Napredak iz Županje koja u ove zimske dane, kada stoje i miruju radovi u poljoprivredi, ratarima ipak ne dozvoljava da se uspavaju čekajući proljeće i početak proljetne sjetve. U toj namjeri, a rukovodeći se prethodno navedenom narodnom uzrečicom, u Napretku su organizirali niz stručnih predavanja kako bi ratare i sve one željne znanja upoznali s novitetima na tržištu i svime onime što im u cilju bolje proizvodnje i uroda nude stručnjaci domaćih i stranih instituta. U ovom slučaju alat je znanje, a zanat sav onaj napredak koji se dobije usvajanjem novih znanja i tehnologija.

"Bez znanja i ulaganja nema ni napretka. Od velike je važnosti i međusobna razmjena mišljenja i iskustava među našim kooperantima i smatram da su u ovo vrijeme, dok polja miruju, seminari za proizvođače izuzetno korisni", kaže upravitelj PZ Napredak Marko Bačić. Na prvom u nizu predavanja, koji su pretposljednjeg dana siječnja održali stručnjaci Poljoprivrednog instituta iz Osijeka, nazočno je bilo gotovo dvjestotinjak poljoprivrednika s područja županjske Posavine. U četvrtak, 6. veljače, predavanje će održati stručnjaci iz Pioneera - A DuPont company, 13. veljače KWS Sjemena d.o.o., a 20. veljače Bc Instituta Zagreb. Svi stručni skupovi održavaju se u županjskom restoranu Kristal, s početkom u 10,30 sati.

Po riječima Marka Bačića, PZ Napredak se dugi niz godina trudi pomoći poljoprivrednim proizvođačima s područja županjske Posavine koji prirodno gravitiraju Napretku kako bi upravo kroz stručna predavanja dobili nove spoznaje i osnažili vlastitu proizvodnju. "Bez znanja nema napretka. Svjesni smo koliko poljoprivreda, kada je riječ o struci, napreduje i na nama je da slijedimo taj napredak, inače će nas vrijeme i uznapredovala proizvodnja naprednijih poljoprivreda u potpunosti pregaziti", navodi Marko Bačić iz PZ Napredak koja ostvaruje suradnju s oko 1100 seljačkih gospodarstava na bazi cca 12000 ha oranica (od toga u vlasništvu Zadruge 500 ha).

A da su naši poljoprivredni proizvođači željni znanja, svjedoči dobra posjećenost tribina koje se u ovo doba godine organiziraju i u drugim sredinama, kako za ratare tako i za stočare, pčelare, povrtlare i druge. Posve je, naime jasno da bez konstantnog učenja i usvajanja novih znanja, ali i predstavljanja proizvoda na kvalitetan način, dobrog marketinga te posebice strateške i logističke podrške države i resornog ministarstva, domaća poljoprivredna proizvodnja gubi utrku te da unatoč ogromnom prirodnom bogatstvu i trudu brojnih naraštaja da sačuvaju oranice i održe poljoprivrednu proizvodnju, od pozicioniranja na europskom, a kamoli svjetskom tržištu neće biti ništa.

Nažalost, vlasti se mijenjaju, kao i ministri od kojih se odreda svaki zaklinje u strateški značaj agrara kojem će upravo on vratiti mjesto koje zaslužuje u nacionalnoj ekonomiji. S kolikim uspjehom, ponajbolje na vlastitoj koži vidimo i sami, bez obzira, bili poljoprivredni proizvođači ili potrošači. U takvoj situaciji gdje se sunce još uvijek teško nazire, a posla na oranicama još uvijek nema, možda je najbolje iskoristiti vrijeme kako bi posjetili neko od stručnih predavanja. Ako ni zbog čega drugog, onda radi samog sebe - usprkos svim nedaćama, lažnim obećanjima, zaklinjanjima, lošoj državnoj administraciji, lažnim prorocima i općenacionalnoj apatiji.

Foto: depositphotos.com, mindof


Tagovi

Stručna predavanja PZ Napredak Županja Poljoprivredni proizvođači Kooperanti Županjska Posavina Oranice Znanje Stručnjaci Marko Bačić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]