Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječki sajam
  • 06.10.2013. 13:38

Znakovi optimizma na 16. Osječkom jesenskom sajmu?

Za uspjeh na EU tržištu moramo biti najbolji, a napredak Osječkog sajma najbolji je pokazatelj rasta i razvoja

  • 572
  • 39
  • 0

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je, na sajamskim prostorima Pampas, u petak, uz prigodnu svečanost, 16. Osječki jesenski sajam. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da je strateška odrednica Osječko-baranjske županije proizvodnja hrane i prehrambena industrija, koje su zastupljene na sajmu. Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić istaknuo je da će se Osijek i ubuduće svojim projektima, poput sajamske priredbe, otvorenošću i spremnošću za uvažavajući dijalog otvarati prema susjednim regijama te posebice prema gospodarstvenicima.

Na toj gospodarsko-promotivnoj međunarodnoj manifestaciji sudjeluje oko 200 izlagača, najviše iz Hrvatske, te BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske i Poljske. Tako su čak četiri županijske komore (Osijek, Virovitica, Karlovac i Vukovar) organizirale zajednički nastup svojih tvrtki/članica. Sajam osobito obiluje bogatom vinskom ponudom u okviru koje se predstavilo 14 vinara iz Slavonije i Baranje te Vinski klaster iz Pečuha. Iznimno bogato predstavljeni su i proizvođači meda i proizvoda na bazi meda iz cijele Hrvatske.

"Imamo nove proizvode, nove projekte, partnere te je važno da poruka s ovog sajma bude poruka optimizma i uspjeha. Drago mi je što ste ovdje prepoznali kako nam je nužno otvarati se, surađivati sa susjedima i nuditi proizvode i usluge u atmosferi zdrave konkurencije", rekao je Josipović na otvorenju sajma

Posebno zanimljiv izložbeni prostor bio je onaj osječkog ureda Poslovna mreža Karpatske regije kroz organizirano dovođenje mađarskih tvrtki kao izlagača na sajma. Na zajedničkom štandu od čak 93 m2 organizirano je izlaganje proizvoda malih poduzetnika - poljoprivrednih proizvođača i obrtnika mađarske nacionalne manjine iz Baranje. Zanimljivo predavanje za poljoprivrednike o postrojenjima za proizvodnju biomase iz slame, soje, kukuruzovine i drugih ostataka u poljoprivrednoj proizvodnji, održano je u nedjelju.

Ukupni pobjednik 18. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda, med je od medljikovca pčelara hobiste Ivana Gračanina iz Ogulina. Šampionski bagremov med proizveo je Josip Kotišćak iz Sesveta Ludbreških, Marija Volarić iz Molvi ima šampionski med od kestena, dok je šampion kadulje - med Mladena Dorčića iz Baške. Njima je nagrade uručio Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.

Na 9. ocjenjivanju kvalitete pića od meda i na bazi meda najviše ocjene dobila je medovača Mirjane Brkić iz Ivankova, a najbolji medni liker (od bazge) proizveo je Zvonimir Božić.

Je li ovaj sajam bio tek pokušaj da se stanje u hrvatskoj poljoprivredi prikaže drugačijim no što uistinu je, ili tek naznaka za budućnost kada će i poljoprivreda, zajedno sa sajmovima, napredovati, posebno u srcu Slavonije, vidjet ćemo - nagodinu.


Fotoprilog


Tagovi

Ivo Josipović Osječki jesenski sajam Vinski klaster Poslovna mreža Karpatske regije Med Zvonimir Božić Marija Volarić Ivica Vrkić Vladimir Šišljagić


Partner