Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 47. Šokačko sijelo
  • 01.03.2014. 12:10

Zlatne niti na Šokačkom sijelu

Sajam Zlatne niti ponikao je iz projekta Cesta zlatne niti, kojega Turistička zajednica Županja provodi već niz godina

Foto: Tomo Krbavac
  • 318
  • 32
  • 0

Sajam Zlatne niti, na kojem vlastite proizvode i usluge do nedjelje u sklopu ovogodišnjeg 47. Šokačkog sijela izlaže pedesetak izlagača iz Hrvatske i BiH koji se bave izradom i ponudom tradicijskih proizvoda, otvoren je na Trgu kralja Tomislava u Županji. Sajam je svečano otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Županje Davor Miličević.

"Vidljivo je da za ovakve manifestacije ima dosta interesa pa stoga razmišljamo da produžimo trajanje sajma. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u organizaciji sajma, izlagačima te Izvršnom odboru Šokačkog sijela jer su napravili dobar posao", poručio je gradonačelnik Miličević otvarajaći sajam.

Šokačko sijelo

Direktor Tursitičke zajednice (TZ) grada Županje koja je i organizator Sajma, Mirko Bačić, odao je posebnu zahvalnost Županjcu Stevi Klemu koji je punih četrnaest godina organizirao priredbu "Peče čiča rakiju" koja se u sklopu Sijela održavala posljednjeg vikenda trajanja te manifestacije tradicijske kulture, a na kojoj su posjetitelji imali prigodu vidjeti kako se u kazanu peče rakija, i dakako i kušati je. Nažalost, ove godine zbog složenosti propisa nakon što je Hrvatska ušla u EU, te priredbe u sklopu Šokačkog sijela nema.

"Priču oko pečenja rakije slagali smo 14 godina. Trudili smo se potaknuti ovaj kraj na podizanje novih nasada voćnjaka, šljivika, ali novi propisi nagnali su nas da odustanemo od prikaza pečenja rakije" - kaže Mirko Bačić. Osvrnuvši se na ovogodišnji Sajam Zlatne niti izrazio je zadovoljstvo što je Sajam, kako je kazao, prepoznat te je iz godine u godinu sve više i izlagača i posjetitelja.

Sav trud Županjaca u očuvanju neprocjenjive kulturne baštine šokaca izlazi na vidjelo tijekom ove svečanosti temeljene na raskoši i bogatstvu slavonske tradicije. Kao iz muzeja otete, ulicama grada prolaze raskošno ukrašene kočije i konji, a njima upravljaju ponosni kočijaši odjeveni u najljepše slavonske nošnje. Pokladnu povorku, uvijek atraktivnu, neizostavno prate odgovarajući običaji. I ove će godine svo to šarenilo dodatno upotpuniti i gostujuće folklorne skupine iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva. Inače, sajam Zlatne niti ponikao je iz projekta Cesta zlatne niti, kojega Turistička zajednica Županja provodi već niz godina, a u sklopu kojega je osmišljena tematska ruta od 60 kilometara kroz deset mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Zlatnom niti povezani su Županja, Štitar, Babina Greda, Cerna, Šiškovci, Gradište, Bošnjaci, Vrbanja, Drenovci i Kruševica, a posjetiteljima se u svakom od mjesta približavaju prirodne posebnosti, kulturna baština, lokalni običaji i folklorne manifestacije te način na koji se čuvaju tradicionalne vrijednosti kao stil života cijelo. 47. šokačko sijelo održava se od 22. veljače do 4. ožujka pod geslom "Pružila se Županja kraj Save".

Foto: Tomo Krbavac


Tagovi

Sajam Mirko Bačić Manifestacija Tradicijski proizvodi Izlagači Hrvatska BiH Davor Miličević Tematska ruta Turistička zajednica Županja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!