Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaptol 2018.
  • 08.02.2018. 18:00

Zimska škola rezidbe vinove loze

Ove godine poseban naglasak je na borbi protiv kasnog proljetnog mraza, ergonomiji s alatom i priborom za rezidbu, ali i na pogreškama u rezidbi.

  • 433
  • 52
  • 0

Za sve vinogradare, profesionalce, amatere i hobiste, te ostale zainteresirane 15. i 16. veljače 2018. održat će se "Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.". Organizatori ove škole i provoditelji edukacije su specijalisti, djelatnici Savjetodavne službe, podružnice u Požeško-slavonskoj županiji.

Nastava dvodnevne škole će se održavati od 8 ujutro do kasnih popodnevnih sati. Svakoga dana, tijekom ove škole, teorijska nastava (predavanja u Power Pointu + prikaz video isječaka o rezidbi) započinje u jutarnjem terminu u Općinskoj vijećnici u Kaptolu, nakon čega se ide na praktičnu rezidbu u vinograde. Ove godine poseban naglasak je na borbi protiv kasnog proljetnog mraza, ergonomiji s alatom i priborom za rezidbu, ali i na pogreškama u rezidbi. Obradit će se dijelovi trsa, vrijeme za rezidbu, prepoznavanje rodnih pupova te osnovne uzgojne oblike vinove loze, kaom i prilagođene-modificirane uzgojne oblike, primjerene našem podneblju i klimi.

Besplatna škola

Unutar predavanja bit će obrađena mehanizirana rezidba kao i zaštita vinove loze od bolesti i štetnika s naglaskom na suzbijanje Zlatne žutice vinove loze. Naglašavamo da je škola za sve polaznike besplatna, ali uvjet je osiguranje vlastitog prijevoza do Kaptola i vinograda u kojima će se provoditi pokazna rezidba s vježbama rezidbe prijavljenih kandidata u školu. Također, svi polaznici ove škole trebaju imati: bilježnicu s olovkom, vinogradarske škare (i poželjno pilu za rezidbu), malo 70%-tnog alkohola za dezinfekciju alata, rukavice i prikladnu odjeću i obuću. Organizatori će osigurati vatu, zaštitni premaz te prvu pomoć za slučaj povrede.

Dobrodošli su svi vinogradari: profesionalci, amateri i hobisti, pa čak i oni s jednom virnicom (odrinom, brajdom) doma, no ne preporučujemo dolazak osobama s teškim i kroničnim bolestima, s netom odležanom gripom, tlakašima (hipertenzičari), plućnim i srčanim bolesnicima i svima drugima s većim rizikom po zdravlje.

Ova škola se nikako ne odgađa zbog mogućih vremenskih nepogoda (kiša, mraz, snijeg, mećava, poledica, blato, jak vjetar, niska temperatura i sl.) te se zasigurno održava sve do - 17ºC bez ograničenja u trajanju. Tek na temperaturama nižim od ovih, reducia se izlazak na teren na nešto manji broj sati.

Svi polaznici škole trebaju biti prijavljeni bilo osobnim prijavkom u bilo kojem uredu Savjetodavne službe u Kaptolu, Pleternici, Požegi ili Pakracu, bilo telefonski na broj 091/4882-820. Rok za prijavak na sudjelovanje u ovoj školi je do 14. veljače 2018. (srijeda), do 12 sati. Budući da su se već najavili kandidati koji dolaze iz nekoliko županija, polaznici iz drugih županija mogu rezervirati smještaj (B & B = bed & breakfast) po (gotovo) najnižim cijenama u RH.

Autor: Tomislav Božičević

Foto: Pixabay/perianjs


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Kaptol Zimska škola Rezidba vinove loze


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]