Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacije
  • 25.07.2013.

Žetvene svečanosti

Žetvene svečanosti - najvažnija kulturno-umjetničkoj manifestaciji koja se u Cerni održava od 1977. godine.

  • 361
  • 25
  • 0

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Tomislav i Općine Cerna u tome mjestu koje se smjestilo na rijekama Bosutu i Biđu, negdje na pola puta između Županje i Vinkovaca, održane su 35. žetvene svečanosti, tradicionalna manifestacija kojom se obilježava završetak žetvenih radova.

Riječ je o najvažnijoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji koja se u Cerni održava od 1977. godine. A, kako je sve počelo? Jedne tople srpanjske noći, za stolom u "birtiji" kod Turka, razgovarala su uz čašicu dva prijatelja, Ceranca, Antun Biljan i Zvonko Pavlović. U razgovoru, Antun je upitao Zvonka, što on misli da li bi se u Cerni mogla održati folklorna priredba slično kao u Moslavini i Subotici kod Bunjevačkih Hrvata, a sa temom žetve i žetvenih običaja. Tako je sve započelo. U vrlo kratkom vremenu od nekih dvadesetak dana uz pomoć mnogih, organizirane su krajem srpnja 1997. godine, nedjeljom, prve Žetvene svečanosti u Cerni.

Ove godine na manifestaciji su se, osim domaćeg Tomislava, predstavila društva iz Forkuševaca, Draža, Satnice Đakovaček, Đeletovaca, Luga (BiH), Kutine, Retkovaca, Laslova, Iloka, Osijeka i Ivankova. Bogat kulturni program predstavljen je kroz izložbe, koncerte, folklorne i tamburaške nastupe brojnih sudionika. Najznačajniji događaj i vrhunac Žetvenih svečanosti bila je žetvena povorka. Ceranskim ulicama u žetvenoj povorci prošetali su brojni članova kulturno-umjetničkih društava, jahači i zaprege, nakon čega je uslijedio nastup KUD-ova.

"U program smo utkali sadržaje kulturnog, sportskog, glazbenog, gospodarskog sadržaja, a kruna je bila žetvena povorka KUD-ova, jahača, zaprega i strojeva te nastupi izvođača na pozornici ispred škole u parku. Procjenjujemo da je u tri dana bilo 6.000 posjetitelja. Imali smo deset KUD-ova s 450 izvođača, 80 jahača, 15 zaprega i poljoprivredne strojeve. Žetva je bila bogata, a takav je bio i naš program", kazuje Franjo Leinveber, predsjednik Organizacijskog odbora Žetvenih svečanosti.

Održan je i drugi Gospodarski forum koji je bio posvećen ulasku u Europsku uniju i mogućnostima koje se otvaraju gospodarstvenicima, a na koji se odazvao veliki broj Ceranaca i gostiju. Razgovaralo se, o mogućnostima razvoja kroz EU fondove, poljoprivredi i tradicionalnim proizvodima u funkciji ruralnog turizma. Predstavljen je i LAG "Bosutski niz".


Tagovi

Manifestacija Žetva Svečanosti Cerna Tradicija Kulturno-umjetnička društva Sudionici Posjetitelji Srpanj


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.