Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katarinski sajam
  • 07.12.2015. 13:30

Zarađuju oni koji prerađuju!

I ove godine održan je tradicionalni 20. Katarinski sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Tamo smo sreli brojne poljoprivredne proizvođače, od kojih većina svoje proizvode prerađuje. S njima je puno lakše, kako kažu, doći do europskog tržišta.

  • 256
  • 37
  • 0

Grad Slavonski Brod i ove godine je organizirao tradicionalni 20. Katarinski sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Tamo smo sreli brojne poljoprivredne proizvođače.

Konoplja u Hrvatskoj postaje svojevrsni hit. "Krenuli smo s uzgojem kada nam je otac obolio", govori Zvonimir Kalić, nositelj OPG-a na kojem se bave uzgojem te biljke s višestrukim dobrobitima. "Imamo ekološku proizvodnju konoplje, a ove godine smo ju tri puta kopali. Problema ima uvijek. Imamo 10 hektara pod konopljom, ali bi se sljedeće godine htjeli proširiti". Najveći problem su im kaže, smanjeni prinosi uslijed suše.

"Ponudu imamo, ali potražnja je slaba, barem što se tiče stabljike. Za čajem i sjemenom vlada dosta dobra potražnja, uz preradu. Dobivamo ulje, čaj, brašno od konoplje." Na sajmovima je, kaže Zvonimir, najveći protok ljudi i svašta se uvijek dogovori, vezano za poslovnu suradnju pa je bitno biti prisutan među ljudima, Tvrdi i da je vrlo korisno biti član Turističkog klastera Slavonska košarica.

Slađan Novosel, s druge strane proizvodi kulen, i to 10 tona godišnje. Partner im je Branko Roglić s kojim idu na tržište EU. Na Katarinskom sajmu je sada prvi put, također u sklopu klastera Slavonska košarica.


Tagovi

Katarinski sajam Konoplja Kulen OPG Zvonimir Kalić Uzgoj konoplje Prerada konoplje Klaster Slavonska košarica Slađan Novosel


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]