Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 20.01.2014. 08:15

Započela pokladna jahanja

Pokladno jahanje u Retkovcima, prvo je inače ovogodišnje pokladno jahanje u Slavoniji, a do početka korizme taj će se tradijski običaj održati u gotovo svakom slavonskom gradu i selu.

  • 456
  • 65
  • 0

Čak stotinjak konjanika obučenih u tradicionalnu šokačku nošnju projahalo je ovoga vikenda vinkovačkim selima Retkovcima i Prkovcima u pokladnom jahanju, oživljujući taj tradicijski običaj koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Povorku su predvodili članovi i članice Konjogojske udruge "Žeravi" Retkovci - Prkovci, koja po riječima tajnika udruge Tomislava Pokrovca, predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) okuplja stotinjak članova i postoji četiri godine.

Pokladno jahanje

"Sve je više konjogojskih udruga i entuzijazma, ovdje nema profitabilnosti nego samo ljubavi prema konjima i tradiciji jer ako tradicija i običaji zamru, neće biti niti nas" kaže Pokrovac dodajući kako su pokladnja jahanja i svojevrsni otpor slavonskog čovjeka sve većoj neimaštini i egzistencijalnim problemima koji su u Slavoniji sve izraženiji, produbljivanjem krize u kojoj se nalazi hrvatsko društvo i država.

"Ne vjerujem da će seljacima u ovoj godini nešto bolje biti nego što je to bilo u prošloj. Naučili smo da puno ne trebamo očekivati i da se ponajprije moramo osloniti na sebe i uzdati se u sebe", kaže Pokrovac ocjenivši kako je situacija u poljoprivredi "nepredvidiva". Po njegovim riječima, potpore iz pretprošle godine, koje su poljoprivrednici lani trebali dobiti, nisu dobili i ostali su zakinuti za oko milijardu kuna. "Do kraja mjeseca trebala bi krenuti isplata potpora u ukupnom iznosu oko 42 posto, a u lipnju preostalih 58 posto. Činjenica je da ne znamo od kojeg iznosa će biti isplaćeni ovih 42 posto, kao niti onih 58 posto", napominje ocjenivši sramotnim da Ministarstvo poljoprivrede krije te podatke.

"Znamo da bi potpore za dohodak po jednom hektru trebale biti 2300 kuna, a koliko ćemo dobiti, vidjeti ćemo. U svakom slučaju nećemo se pomiriti ukoliko to bude manje i spremni smo ići i prema Europskom parlamentu odnosno sudu u Bruxellesu", kaže Tomislav Pokrovac.

Praćeni tamburašima, konjanici su tijekom cijelog dana obilazili pojedina domaćinstva u Retkovcima i susjednim Prkovcima, gdje su ih domaćini dočekivali sa slavonskim gastronomskim specijalitetima kulenom, kobasicom, krvavicom i krofnama te nudili rakijom i vinom, a navečer su se okupili na zajedničkoj večeri u društvenom domu u Retkovcima. Pokladno jahanje u Retkovcima, prvo je inače ovogodišnje pokladno jahanje u Slavoniji, a do početka korizme taj će se tradijski običaj održati u gotovo svakom slavonskom gradu i selu.


Tagovi

Pokladno jahanje Tradicija Selo Slavonija Konjanici Narodna nošnja Konji Običaji Vojna krajina Poticaji Tomislav Pokrovac Retkovci SHS


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo