Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicijski potencijal Istočne Slavonije
  • 30.04.2017. 14:00

Žalac: Imamo sredstva, samo ih treba iskoristiti

Održana konferencija Investicijski potencijal Istočne Slavonije!

  • 975
  • 52
  • 0

"Iako Slavonija ima sve predispozicije da bude razvijeno gospodarstvo, situacija u kojoj se nalazi ozbiljna je, a naša je dužnost kao kuće gospodarstva potpomoći njenom razvoju'' rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović prilikom otvaranja konferencije Investicijski potencijal Istočne Slavonije održanoj u Vinkovcima, koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Gradom Vinkovcima.

Grad malih i srednjih poduzetnika

"Ovo je dugoočekivani projekt koji je ključan zbog popravka demografske slike, ali i zaustavljanja odlaska mladih iz Hrvatske. Uz pokretače gospodarstva, poput PIK-a, Spačve i Borova, Vinkovci su oduvijek bili grad malih i srednjih poduzetnika. To je ono što Vinkovcima moramo vratiti kako bismo otvorili nova radna mjesta i stvorili bolju budućnost za mlade i kako bismo Slavoncima omogućili budućnost kakvu zaslužuju", ističe Burilović.

Moramo biti potpora mladima

"Gospodarstvo Vinkovaca nije snažno koliko bismo mi željeli. Potrebno je više razgovora i uklanjanja barijera kako bi uspješni poduzetnici bili investitori u ovom gradu. Moramo omogućiti potporu i mladima kako bi se u budućim vremenima što lakše nosili s nedaćama svijeta biznisa. Moramo im biti potpora, ali i dizati optimizam koji je potreban u svakom poslu osobito u njihovom, u ovakvim vremenima", rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić.

Investicijski potencijal pretočiti u projektne ideje

''Investicijski potencijal je enorman u cijeloj Slavoniji i moramo ga što prije pretočiti u projektne ideje i što prije se javiti na natječaje. Nije istina da se Slavonci ne prijavljuju na natječaje kako se govori, upravo je najviše prijava iz nerazvijenih područja, ali problem je u financijskim sredstvima koja su im nedostajala. Sada imamo i enormna sredstva u EU fondovima, no problem je što su se natječaji pisali napamet, nisu se slušali ljudi s terena. Mi moramo sa svim ministarstvima otkloniti svu problematiku kroz poteškoće s kojima se nose i pomoći im da iskoristimo sredstva iz investicijskih fondova“, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

''Upravo je mogućnost iskorištavanja sredstava iz fondova EU ono što investitori prepoznaju kao prednost kada razmišljaju o investiranju u Istočnu Slavoniju, no najčešći problem na koji se žale je sporost rješavanja imovinsko pravnih odnosa'', kazala je Mirta Štrk iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca, istaknuvši kao prednost i geostrateški položaj Vinkovaca koji su vrata Europe.

Cilj konferencije bio je predstaviti poduzetnicima s područja istočne Slavonije mogućnost suradnje s tvrtkama koje traže dobavljače na području te regije, kao i sve pogodnosti, mogućnosti, poticaje i potpore koje Vlada RH, pojedina ministarstva, ali i jedinice lokalne samouprave pružaju poduzetnicima koji žele poslovati na području istočne Slavonije.

Konferencija je okupila brojne poduzetnike i zainteresirane ulagače, među kojima i predstavnici Vinke, AgroFructus Grupe, PKK Karlovačke industrije, Podravke, ali i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca i HAMAG BICRO-a.


Tagovi

Gabrijela Žalac Fondovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]