Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taste the Mediterranean 2014.
  • 20.05.2014. 16:00

Za deset dana Šibenik središte Mediterana

Cilj Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean, koja će se održati u Šibeniku, je predstaviti, promovirati i očuvati mediteransku prehranu u Hrvatskoj

Foto: depositphotos.com
  • 156
  • 10
  • 0

U restoranu Rougemarin u Zagrebu, jučer je najavljena Prva međunarodna konferencija Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran, koja će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. u Šibeniku. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja će predstaviti i promovirati mediteransku prehranu kroz međunarodni znanstveni skup te niz popratnih događanja, od mediteranske tržnice, do CroWine vinskog festivala pod zvijezdama, od kulinarskog showa do degustacija, od radionica do okruglih stolova.

Najjača svjetska imena mediteranske prehrane gostuju u Šibeniku

"Predavači znanstvenog skupa uistinu su najjača imena mediteranske prehrane na svijetu. U Šibenik će, između ostalih, doći prof. Antonia Trichopoulou, koja je zapravo stvorila pojam mediteranske prehrane! Moram priznati da nisam vjerovala da ću te ugledne profesore ikad vidjeti i slušati uživo", rekla je doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender, poznata nutricionistica, koja će na konferenciji u Šibeniku održati predavanje o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.

Hrvatska će se predstaviti na svjetskoj izložbi Expo Milan 2015.

Pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO, Hrvoje Marušić, ovom je prigodom prvi put u javnosti predstavio sudjelovanje Hrvatske na EXPO Milan 2015. Tema Svjetske izložbe, koja se otvara 1. svibnja 2015. i traje šest mjeseci, je "Prehrana planeta, energija života" (Feeding the planet, Energy for life), a tema hrvatskog nastupa je je "Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti".

"To je u velikoj mjeri komplementarno i u sinergijskom djelovanju s tematikom predstojeće međunarodne konferencije Taste the Mediterranean u Šibeniku" rekao je Marušić te dodao da će se na EXPO-u Hrvatska predstaviti kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održivi razvoj. "Također je prisutna i edukativna dimenzija hrvatskog sudjelovanja kroz studentski natječaj u sklopu programa hrvatskih arhitektonskih fakulteta za idejno rješenje paviljona", ističe Marušić.

Hrvoje Marušić ocijenio je lokaciju sljedećeg EXPO-a vrlo povojnom za Hrvatsku: "Italija je najveći vanjsko-trgovinski partner RH i treće po snazi emitivno turističko tržište, što je jedinstvena prilika za pozicioniranje Hrvatske kao gastro-enološke destinacije te za predstavljanje hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i znanstvenih dostignuća u tom području".

Skup u Šibeniku pridonijeti će stvaranju imidža Hrvatske kao zemlje koja nudi pravu esenciju Mediterana

Prepoznavši vrijednost ovog projekta, Zagrebačka banka se uključila kao generalni partner Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean. "Skup u Šibeniku pomoći će stvaranju imidža Hrvatske kao zemlje koja nudi pravu esenciju Mediterana - od hrane i načina života do očuvanih prirodnih ljepota", rekla je Daniela Roguljić Novak, član Uprave Zagrebačke banke, te naglasila da banka podupire poslovanje vinara i maslinara.

"Predlažem da dokumentaciju o projektu Taste the Mediterranean pohranimo u vremenski trezor, kao svjedočanstvo za one koji će ga otvoriti za sto godina". Direktorica projekta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina Danielsson objasnila je da je povod konferencije nedavno uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu kulturne nematerijalne baštine čovječanstva.

"To iznimno priznanje prošlo je gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojeg mi sami vrlo često nismo svjesni", rekla je gđa. Ingrid, naglašivši da je cilj Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean predstaviti, promovirati i očuvati mediteransku prehranu u Hrvatskoj.

U prilogu članka, u PDF obliku, možete pronaći cjelovit program manifestacije.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Taste the Mediterranean Okusi Mediteran Šibenik Cro wine vinski festival Festival pod zvijezdama Antonia Trichopoulou Međunarodna konferencija EXPO Milan Darija Vranešić-Bender Hrvoje Marušić Daniela Roguljić Novak Ingrid Badurina Danielsson


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]