Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela priznanja
  • 28.02.2015. 08:15

XII. Maslina Split 2015. i I. Intrada Split 2015.

Ovogodišnju Maslinu Split, obogatila je i prva međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana, Intrada Split.

  • 498
  • 26
  • 0

U organizaciji saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Vrtal priobalja u hotelu Zagreb - Duilovo u Splitu, 21. i 22. veljače održala se XII. tradicionalna Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2015. i I. Međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada Split 2015.

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnja. Ocjenjivanje maslinovog ulja i ove je godine izvršio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Prigodnim govorima i podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva započela je još jedna Maslina Split 2015. i po prvi put i Intrada Split 2015. Manifestaciju je, kao izaslanik predsjednice, otvorio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je istaknuo važnost navedenih događanja za unapređenje hrvatske poljoprivrede, proizvodnju mnogobrojnih visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i pozicioniranje istih na domaćem i inozemnom tržištu.

Ekološka poljoprivreda i zaštita masline

Prema riječima organizatora Sinaja Bulimbašića, na ovogodišnju Maslinu Split zbog izrazito nepovoljne prošle maslinarske godine, nije prijavljen veliki broj uzoraka zbog koje Maslina Split već duži niz godina zaslužuje mjesto među najvećim maslinarskim manifestacijama po broju sudionika i broju pristiglih uzoraka, ali je sigurno da je okupila sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i ostalih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana.

Nakon svečanog otvaranja održan je stručni skup o maslinarstvu i ostalim granama poljoprivrede na kojem su svoja izlaganja imali najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Moderatori skupa bili su Stanislav Štambuk i Mirjana Perica - PSS. Dominirale su teme poput zaštite maslina od štetnika, sa naglaskom na pravovremenom reagiranju i upotrebom najadekvatnijih sredstava, s ciljem kako se više nikad ne bi ponovila 2014. godina. Uz navedeno, posebna pozornost bila je posvećena predavanjima o ekološkoj poljoprivredi.

Tijekom trajanja manifestacije odvijao se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija. Na izložbi su također prezentirana najnovija dostignuća opreme i tehnologije u poljoprivredi.

Šampion Masline Split 2015. je tvrtka Agroprodukt

U popodnevnom dijelu programa upriličeno je degustiranje nagrađenih sortnih maslinovih ulja i drugih delicija a zatim su podijeljene diplome za ekstra djevičanska i djevičanska maslinova ulja uz ugodno druženje, razgledanje i poslovne razgovore. Prigodni kulturni i zabavni program označio je početak svečane večere tijekom koje su se podijelile nagrade za najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja i ostale poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasili šampioni u pojedinim natjecateljskim kategorijama.

Šampion Masline Split 2015. je tvrtka Agroprodukt iz Pule a vice šampion je Janko Franc Morgan iz Slovenije. Šampion Intrade Split 2015 je Natura Antunović iz Orebića, a vice šampion je Miho Bender sa otoka Šipana.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju 22. veljače, održana je stručna radionica rezidbe masline, a u masliniku hotela Zagreb stručni poljoprivredni savjetodavci trebali su održati i praktičnu rezidbu maslina, ali zbog kiše su bili spriječeni.

Godišnje nagrade u maslinarstvu

Vitez hrvatskog maslinarstva je Edi Družetić iz Vodnjana, koji je dobio priznanje za znanstveni i stručni rad u maslinarstvu. Vitezi maslinarskog prijateljstva, za promidžbu zajedništva hrtvatskih maslinara su Joško Veža iz Brista, Bruno Flego iz Vodnjana i Radoslav Bobanović iz Polače.

Zlatno pero masline dodijeljeno je Jadranu Marinkoviću iz Splita za unapređenje maslinarstva kroz medije. Veliku zlatnu maslinu dobila je tvrtka Agroprodukt iz Vodnjana za unapređenje i promidžbu hrvatskog maslinarstva. Veliku zlatnu amforu osvojila je Dolija 08 iz Krnice za unapređenje i promidžbu maslinovog ulja. Povelju Dobroslav Elezović dobio je Mate Buljubašić iz Zagvozda za unapređenje uzgoja maslina u zaobalju. Povelja Pavle Bakarić dodijeljena je Katji Žanić za znanstveni rad i publicistiku u maslinarstvu.

Povelju Branko Škarica dobio je Juraj Rubin iz Jelse za stručni doprinos proizvodnji maslinovog ulja. Povelja Edmund Modun dodijeljena je Vedranu Lupiću iz Bala za obnovu hrvatskog maslinarstva, a povelju Marko Vrsalović dobio je Željko Vojković sa Visa za unapređenje maslinarstva na otocima. Povelja Stanko Ožanić dodijeljena je Željku Peranu sa Raba za stručni rad u maslinarstvu, a povelju Marko Marčić dobio je Ivica Ivić iz Drinovaca za stručni doprinos rasadničarstvu u maslinarstvu. Priznanje Cvit masline dodijeljeno je akademiku Jakši Fiamengu za promicanje masline kroz kulturu.


Tagovi

Maslina Split Intrada Split Kolinda Grabar Kitarović Sinaj Bulimbašić Stanislav Štamubk Eko poljoprivreda Zaštita masline Maslinovo ulje Mirjana Perica Edi Družetić Radoslav Bobanović Juraj Rubin OPG Babac OPG Marušić Joško Veća Agroprodukt


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]