Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 11.11.2020. 14:50

Vučković: Puno se ulaže u kvalitetu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane održan je danas virtualno, a otvorila ga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 98
  • 13
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući u tome vidimo priliku za podizanje konkurentnosti te naše industrije, kao i za snažnije pozicioniranje na tržištu punom konkurenata, što direktno doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja, istaknula je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvarajući 3. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane.

Kongres se održao virtualno u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Hrvatskog mjeriteljskog društva i Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Iznijela je i da Hrvatska danas ima 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini cijele EU.

Dobrobit životinja i smanjenje korištenja pesticida 

Iz Ministarstva podsjećaju i da je jedan od strateških ciljeva osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane, proizvedene na održiv način, što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji "Od polja do stola“.

Neki od ciljeva strategije su, kako navode, nastavak aktivnosti koje se odnose na očuvanje zdravlja i dobrobit životinja kao preduvjeta za održivu stočarsku proizvodnju te za smanjenu potrebu za antimikrobnim sredstvima, a samim time i antimikrobne rezistencije koja je goruće pitanje u svijetu i znatno utječe na sigurnost hrane koju konzumiramo, samim time i na zdravlje potrošača.

Tu je i pitanje smanjenja korištenja pesticida tijekom proizvodnje hrane, kao i povećanja površina na kojima se uzgaja organska hrane.

Strategija "Od polja do stola“ ide i korak dalje u smjeru izrade obveznog označavanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani ambalaže kako bi se potrošačima olakšao izbor hrane u cilju poboljšanja zdravlja, kvalitete života i smanjenja zdravstvenih troškova, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da su krenuli i u uspostavu dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Taj će znak jamčiti potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, odnosno da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske te u Hrvatskoj.

Kratki lanci opskrbe 

Ministarstvo je, također, u svjetlu porasta pojave bolesti koji se prenose hranom, izradilo aplikaciju HRana, koja potrošača u realnom vremenu informira o mogućim opasnostima, upozorenjima o proizvodima te povlačenjima i/ili opozivima.

"U ovome trenutku ne mogu se ne dotaknuti izvanrednih okolnosti nastalima uslijed širenja pandemije bolesti covid-19, u kojima smo uvidjeli da je iznimno važna dostupnost i sigurnost opskrbe hranom te potreba za skraćivanjem lanca opskrbe, pri čemu zaštita zdravlja potrošača ni u jednom trenutku ne smije biti dovedena u pitanje", navela je i zaključila da je našim građanima potrebno trajno osiguravati pristup dostatnoj i raznovrsnoj ponudi sigurne, visokokvalitetne, hranjive i na održiv način proizvedene hrane po pristupačnim cijenama. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane Virtualni kongres Sigurnost hrane Marija Vučković