AgroKlub.com

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Sajmovi & događanja » Vrijeme je za Festival rakije u Tuzli!

Vrijeme je za Festival rakije u Tuzli!

Rakija

Vrijeme je za Festival rakije u Tuzli!

Datum: 14.10.2017. 16:30

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Hotel Tuzla će 8. i 9. prosinca biti domaćin ne samo proizvođačima rakija nego i svemu najboljem što Bosna i Hercegovina i regija, nude kada su "piće i iće" u pitanju.

Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević iz susjedne BiH, odlučili su na jednom mjestu okupiti sve relevantne i priznate proizvođače rakije iz cijele regije. Hotel Tuzla će tako 8. i 9. prosinca ove godine biti domaćin ne samo proizvođačima rakija nego i svemu najboljem što Bosna i Hercegovina i regija, nude kada su "piće i iće" u pitanju.

Na "1. međunarodnom festivalu rakija Tuzla 2017", očekuje se dolazak oko 50 proizvođača iz cijele regije, a bit će predstavljena i bogata gastronomska ponuda najboljih domaćih proizvoda (sirevi i mesne delikatese).

Ocijenjivanje uzoraka

Osim izložbenog dijela "1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017", imat će i natjecateljski dio gdje će stručni žiri ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja.

Uz natjecateljski dio, po prvi put i samostalni proizvođači rakija imaju priliku ponuditi svoje rakije na uzorkovanje i dobiti stručni sud o svom proizvodu, koji će im pomoći u daljem razvoju. U okviru pratećih sadržaja Festivala, planirana su stručna predavanja, panel diskusije, na temu pripreme i proizvodnje rakije, a koja će najviše pomoći upravo samostalnim proizvođačima.

Rakija se, inače, smatra nacionalnim pićem svih zemalja sa Balkana i svi se "kunu" da je njihova najbolja. Tradicija spravljanja rakije u ovim krajevima ide do... pa iskreno i niko ne zna do kada, ali još je 1873. godine Pater Franz Pranner tijekom svog boravka u Bosni zapisao da "...ovdje svi prave i piju rakiju i uživaju u njoj ...".

Foto: Pixabay/Dieter_G

Broj pregleda članka: 375; Uspješnost članka: 45.75

Tagovi: Rakija

Ključne riječi članka: vrijeme, je, za, festival, rakije, u, tuzli, rakija, tuzla, rakije


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.