Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 19.06.2021. 07:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vrijeme je za digitalizaciju poljoprivrede, na raspolaganju više od pet milijardi eura

Poslovni susret Smart Agriculture okupio je u Zagrebu hrvatske i austrijske poduzetnike i institucije koji su razmijenili iskustva o održivoj poljoprivredi te njenoj digitalizaciji

Foto: Advantage Austria
  • 279
  • 64
  • 0

Hrvatska će između 2021. i 2027. godine imati na raspolaganju više od pet milijardi eura EU sredstava za ruralni razvoj, za projekte digitalizacije i nove strojeve, sustave i tehnologije. 

Upravo digitalizacija odnosno fondovi za projekte i nove tehnologije u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji bila je fokusom austrijsko-hrvatskog Poslovnog susreta Smart Agriculture, održanog 16. lipnja u Zagrebu te dan poslije u Slavoniji u organizaciji Advantage Austria. 

Na ovom je skupu državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek najavio je težišta ruralnog razvoja u narednog programskog razdoblja s naglaskom na digitalizaciju, inteligentnu i održivu poljoprivredu, što će, rezultirati brojnim mogućnostima suradnje između austrijskih dobavljača tehnologije i hrvatskih poljoprivrednika. 

Između tvrtki i startupova razmijenjena su iskustva, tehnologije, znanja, inovacije i uspješne priče na području pametne i precizne poljoprivrede, kao i ekološke i održive poljoprivrede te održani B2B razgovori. Austrijske tvrtke Austria Bio Garantie, CNH Industrial Österreich, naturevestHolding, HSR Heutrocknung SR, MAGROS e.U., Pessl Instruments, Schauer Agrotronic i smaXtec animal care predstavile su svoje proizvode i usluge potencijalnim poslovnim partnerima iz Hrvatske, a potom su domaće tehnološke kompanije i startupovi predstavili vlastita rješenja stranim kolegama.

Drugog dana događanja, predstavnici austrijskih tvrtki posjetili su tri vodeće hrvatske poljoprivredne i prehrambene tvrtke u Slavoniji - Žito, Belje i Osatinu - kako bi se informirali o njihovim investicijskim planovima i pametnim poljoprivrednim projektima te predstavili svoje proizvode i usluge. Razgovarano je o mogućnostima suradnje i dugoročnog partnerstva. 

Ova poslovna misija, navode organizatori, stvorila je osnovu za suradnju inovativnih tvrtki i institucija dvaju zemalja kroz prezentacije tehnologija i rješenja, kao i mogućnosti financiranja projekata pametne poljoprivrede putem EU-fondova, kao preduvjet za još bolje ekonomske odnose dvaju zemalja.

Digitalizacija zaslužuje veći intenzitet potpore i poseban natječaj u Programu ruralnog razvoja

Poslovni susret Smart Agriculture, prvo je uživo događanje nakon zabrana COVID19 pandemije, održano je u organizaciji Advantage Austria - Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu u suradnji s Uredom atašea za poljoprivredu pri Veleposlanstvu Republike Austrije, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zagrebačkim inovacijskim centrom ZICER. 

Više o sudionicima i austrijskim tvrtkama pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Smart Agriculture Poslovni susret Digitalizacija EU fondovi Austrija Hrvatska Suradnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]