Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 17.06.2021. 13:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Digitalizacija zaslužuje veći intenzitet potpore i poseban natječaj u Programu ruralnog razvoja

Drugi poduzetnici su za ulaganja u digitalizaciju imali na raspolaganju intenzitet potpore do 85 posto, a poljoprivrednici tek 50. Držimo da se isto može učiniti i za njih kroz poseban natječaj, ističe Dalibor Georgievski

Foto: Depositphotos/Momius
  • 386
  • 22
  • 0

Kroz Program ruralnog razvoja trebao bi objaviti poseban natječaj za digitalizaciju poljoprivrede, naglasio je na jučerašnjem poslovnom skupu domaćih i austrijskih poduzetnika pod nazivom Smart Agriculture Dalibor Georgievski, prvi čovjek konzultantske kuće Georg Consulting iz Zagreba. 

Poljoprivrednici su u lošijem položaju u odnosu na druge poduzetnike koji za ulaganja u digitaliju imaju daleko veći intenzitet sufinanciranja, čulo se na događaju koji je u Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER organiziralo Austrijsko Veleposlanstvo.

Ovaj vodeći hrvatski konzultant za ruralni razvoj ističe da su mali i srednji poduzetnici u sklopu Fonda za regionalni razvoj na natječajima za ulaganja u razvoj ICT tehnologija mogli ostvarivati intenzitet potpore i do 85 posto, dok na iste natječaje poljoprivrednici nisu mogli aplicirati. I u programima Fonda za ruralni razvoj prepoznata su ulaganja u digitalizaciju, u rješenja za pametnu poljoprivredu, ICT sustave, međutim njihov intenzitet potpore bio je manji.

Objaviti specijalizirani natječaj za poljoprivrednike

"Ti intenziteti iznose 50 posto bazno i najčešće su u tom postotku, osim za one poduzetnike koji su tretirani kao mladi poljoprivrednici ili za one koji posluju u područjima s težim uvjetima gospodarenja", pojašnjava Georgievski i dodaje da je to ispod razine koju su mogli ostvariti drugi poduzetnici za nabavu IT opreme, uvođenje poslovnih softwarea, izrade web stranica, digitalnu promociju i slično. 

Na istoj je konferenciji državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek prezentirao brojke o isplaćenim sredstvima iz PRRRRH kao i potencijalnim za istu namjenu iz Fonda za oporavak i otpornost, međutim, kaže ovaj konzultant, do sada nismo vidjeli značajnije investicije u području digitalizacije, poglavito u operaciji 4.1.1. 

"S obzirom na isplaćena sredstva udio ulaganja u digitalizaciju bi morao biti značajno veći", naglašava te navodi da predlaže usko specijalizirani natječaj za poljoprivrednike s određenim maksimalnim apsolutnim iznosom, ali s višim intenzitetom. 

"Vjerujemo da bi to značajno unaprijedilo domaći agrar, digitaliziralo i dovelo do rješenja kojem svi stremimo - pametne poljoprivrede", napominje Georgievski. 

Digitalizacija se događa jučer, danas, sad i odmah 

Dodaje da je mišljenja kako je ovu vrstu diskriminacije poljoprivrednika u odnosu na ostale moguće ispraviti već odmah kada koristimo sredstva novog  sedmogodišnjeg razdoblja, ali po starom programu (2014 - 2020).

"Vjerujem da je za poduzetnike, poglavito mikro, male i srednje koji djeluju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji moguće organizirati te posebne natječaje", navodi i dodaje važnost brze reakcije jer "digitalizacija je nešto što se događa jučer, sada, danas, odmah i ovdje, ne vidim zašto se ne bi pokušalo s tim ići što prije, zaključuje Georgievski. 

Istaknuo je i da u zadnje vrijeme poljoprivreda postaje jedna od ekonomski zanimljivijih grana te da gotovo svakodnevno nastaju novi digitalni proizvodi primjenjivi u ovom sektoru. S obzirom na navedeno, jako je širok spektar te se na tržištu može naći od besplatnih aplikacija i jako jeftinih uređaja do iznimno skupih automatiziranih strojeva. S tim u vezi prosječan hrvatski poljoprivrednik teško može pratiti trendove razvoja ove industrije.

Stoga je, ističe, uz financiranje digitalnih rješenja u sljedećem programskom razdoblju, nužna edukacija poljoprivrednika i izrada strategija digitalizacije poljoprivrednih gospodarstava u kojim bi se detektirali njihovi problemi te predložila najbolja rješenja. U edukaciji i izradi tih strategija svakako potporu može i mora dati Ministarstvo poljoprivrede sa svojom Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, ali i poslovni savjetnici. 


Tagovi

Digitalizacija Pametna poljoprivreda PRRRRH Dalibor Georgievski


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]