Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.08.2008.

Vodotaranj na farmi Andrijaševci

  • 1.739
  • 77
  • 0

Stručnjaci koji se bave rješavanjem problema opskrbe vodom u naseljima, poljoprivredi, stočarskim farmama i industrijskim postrojenjima traže optimalna rješenja u izgradnji sustava.
Čelični spremnici za vodu u vodovodnoj mreži, su ključna karika u lancu. Putem spremnika za vodu korisnicima vodovodne mreže omogućeno je kontinuirano dotjecanje vode na sva potrošna mjesta. U ovom trenutku, kada pumpe i dovodne cijevi ne mogu dati dovoljno vode, ona se koristi iz drugih izvora, a to su spremnici za vodu. Prisustvovali smo podizanju jednog vodotornja osječkog OLT-a na farmi svinja u Andrijaševcima, u blizini Vinkovaca.
Kod standardizacije spremnika treba voditi računa o nizu faktora koji su vezani uz lokalitet primjene, a to su prije svega utjecaj vjetra, zatim seizmološka ispitivanja, utjecaj temperature, visina vodenog stupca, ali i uklapanje u urbani prostor. Tu svakako svoju ulogu ima cijena izrade i montaže kao i drugi čimbenici koji formiraju konačni trošak.

IZGRADNJA NA BAZI GOTOVIH ELEMENATA

U rješenju je spremnik tipa kugla (sferni) koji svojom likovnom formom oplemenjuje urbani prostor, a čovjeku prolazniku daje orijentir koji mu svakodnevno služi za lakše snalaženje u prostoru. Sistem spremnika tvrtke OLT d.d. iz Osijeka je prije svega tip konstrukcije koji na jedinstven način pruža mogućnost izgradnje velikog broja raznovrsnih objekata na bazi gotovih elemenata.
Prednosti snabdijevanja vodom pomoću vodotornja u odnosu na rješenje pomoću hidrofora su nesumnjive. Tu prije svega moramo imati na umu da je velika prednost da je osigurana rezerva vode pod konstantnim tlakom, bilo za potrošača ili za protupožarnu zaštitu. Rad postrojenja je ravnomjeran, što za nekoliko puta povećava vijek trajanja pumpnih postrojenja i raznih armatura kod potrošača te smanjuje troškove održavanja postrojenja. Moguće je koristiti rad pumpe samo u vrijeme niže tarife električne energije, ali je moguće izvršiti snabdijevanje s manjim kapacitetom bunar pumpi i mreže, jer u satima vršne potrošnje dopunsku količinu vode daje vodotoranj. Vodotoranj je posebno pogodan tamo, gdje ima više izvorišta vode manje izdašnosti jer automatika vodotornja omogućava sinkronizirano uključivanje svakoga od njih. U vršnim satnim potrošnjama potrebna je manja angažirana snaga za rad pumpi.

Vezani i samostojeći vodotoranj

Postoje dvije vrste vodotornjeva koje proizvodi i montira osječki OLT d.d. Jedan je VTV, odnosno vezani vodotoranj, te VTS, samostojeći vodotoranj.

Vezani vodotoranj-VTV

Ovaj vodotoranj se sastoji iz stupa, spremnika i čelične užadi. Preko kuglastog zgloba vodotoranj je oslonjen na centralni temelj, a šest čeličnih užadi vezanih u podnožju spremnika, pričvršćuju se za "anker" blokove. Oblik spremnika je poligonalan s približavanjem kugli. Sam vodotoranj je deklariran korisnom zapreminom i visinom minimalne razine vode u odnosu na okolni teren. Stup samog tornja je izveden u vidu cijevi velikog promjera. U njegovom donjem dijelu, nalazi se otvor za ulaz u vodotoranj, od kojeg do vrha vode penjalice.
Pri vrhu stupa, nalazi se otvor za ulaz u prostor spremnika od kojeg vode penjalice do podnožja rezervoara. U standardnoj izvedbi, vodotoranj je opremljen brojnim cijevima. Tu je dovodno-odvodna, preljevna ali i cijev za odmuljivanje. U slučaju da zbog velike količine plina, sva voda mora proći kroz vodotoranj, za odvod se ugrađuje posebna cijev. U OLT-u ističu da na poseban zahtjev kupca ugrađuju automatski zatvarač odvodne vode koji sprječava daljnje trošenje vode, ako je njena zapremina postala manja od one koja je rezervirana za požar. Jedan kraj odmuljne cijevi je na samom dnu spremnika, a drugi je vezan za preljevnu. Preko ventila ugrađenog na odmuljnoj cijevi, moguće je izvršiti potpuno pražnjenje vodotornja. Dovodno-odvodna i preljevna cijev isporučuje se s izlazom iz vodotornja dužine 0,5 m.

Samostojeći vodotoranj-VTS

Samostojeći vodotoranj je vijcima pričvršćen za betonsko postolje. Izgradnjom ovakvog tipa vodotornja se dobiva čisti prostor oko njega, jer nema čeličnih užadi koje povezuju podnožje spremnika s "anker" blokovima. Stup vodotornja počinje konusom, a zatim je cilindričan do podnožja spremnika. Sam spremnik je oblika kugle. Cijevi u vodotornju se završavaju prirubnicom u samom podnožju stupa. A opet cijevi za daljnje spajanje vodotornja na kanalizacijsku mrežu idu kroz sam temelj vodotornja.
Električnu instalaciju sačinjavaju automatski uređaj za regulaciju nivoa vode, rada pumpnog postrojenja, ali i instalacija gromobrana, koju također izvodi tvrtka OLT d.d. iz Osijeka

Antikorozivna instalacija i termoizolacija

Sve čelične površine u doticaju s vodom su zaštićene sredstvima koja su odobrena za pitku vodu. Ostale čelične površine su zaštićene prema važećim propisima za zaštitu od korozije za noseće čelične konstrukcije. Prije samog temeljnog premaza sve površine su pjeskarene što je preduvjet postizanja sigurne kvalitete. Takav pristup poslu, tvrtki OLT d.d. iz Osijeka, omogućava davanje garancije za minimalno 10 godina. Moramo napomenuti da OLT d.d. obavlja i antikorozivnu zaštitu tijekom eksploatacije. Plašt spremnika termički je zaštićen slojem mineralne vune, debljine 80 mm i aluminijskim limom 0,8 mm. Dovodno-odvodna cijev je izolirana mineralnom vunom debljine 50 mm, a završno je obložena aluminijskim limom 0,8 mm.
OLT posjeduje tipske projekte za čitavu porodicu samostojećih i vezanih vodotornjeva standardnih visina, čime je znatno skraćeno vrijeme od izrade idejnog projekta investitora do puštanja postrojenja u pogon. Glavni građevinski projekt, projekt elektroinstalacije i gromobranski projekt za standardnu izvedbu isporučuje se u roku 8 dana po ugovaranju radova. Za ostale, odnosno nestandardne izvedbe projekti se isporučuju u roku od 30 dana.
Valja istaći sam OLT d.d. izvodi kompletne radove na izradi i postavljanju vodotornja. To znači čeličnu konstrukciju i antikorozivnu zaštitu, termoizolaciju, cjevovode unutar vodotornja, elektroinstalaciju, instalaciju gromobrana i građevinske radove. Glavnina radova se izvodi u krugu tvornice, odnosno u radionici, dok se na terenu samo sklapaju gotovi elementi. Takav način rada omogućava jeftinu, brzu i kvalitetnu izgradnju. Kod izvođenja vezanog vodotornja gradi se centralni temelj i šest anker temelja. Za samostojeći vodotoranj zapremine do 350m³ gradi se samo centralni temelj, a za vodotornjeve veće zapremine od 350m³ gradi se još i sekundarni temelj kružno oko centralnog.
Što se tiče samog servisa i on je osiguran. «Na taj način možemo reći da je u tvrtki OLT d.d. zatvoren proizvodni ciklus, počevši od projektiranja, izrade, montaže i servisiranja samih vodotornjeva. Pokretna kombi vozila su opremljena da mogu otkloniti svaki kvar u najkraćem mogućem roku, kažu oltovi stručnjaci. Nakon eksploatacije vodotornja od jedne godine obvezno i bez poziva toranj posjeti OLT-ova servisna služba
Ivan PRAŠNJAK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima