Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crofish
  • 04.12.2018. 09:00

Više od 280 poznatih svjetskih brendova na međunarodnom ribarskom sajmu Crofish

Cilj sajma održanog u Poreču je unapređenje tržišta ribarstva, poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribarstva.

Foto: HPŠSS
  • 114
  • 6
  • 0

Crofish, 12. međunarodni ribarski sajam - sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi u porečkoj dvorani Žatika trajao je od petka do nedjelje.

Cilj sajma je unapređenje tržišta ribarstva, poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribarstva. Sajam je na jednom mjestu okupio i predstavio gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova i drugih aktivnosti vezanih uz more, kao što su istraživanje mora, sport i nautika.

Na sajmu je sudjelovalo 92 izlagača koji su zastupali više od 280 poznatih svjetskih brendova, a došli su iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Švedske i Španjolske te su zauzeli 2.800 kvadratnih metara unutarnjeg i 1.000 kvadratnih metara vanjskog izložbenog prostora. Osim toga, u gradskoj luci su posjetitelji mogli razgledati plovila ratne mornarice (školski jedrenjak "Kraljicu mora" i ratni brod Ministarstva obrane  "Hrvatska Kostajnica") kao i brodove talijanskih, slovenskih i hrvatskih ribara.

Oprema za marikulturu i akvakulturu

Na samom je sajmu izložena oprema za marikulturu i akvakulturu: lanci, mreže, vreće, kavezi, roboti za čišćenje mreža, spremnici, svježa i konzervirana riba, razna oprema i ambalaža za pakiranje i transport ribe, školjke, oprema za obradu, preradu i pripremu školjkaša, oprema za amatere i profesionalce, plovila, brodski i izvanbrodski motori, ulja i maziva, proizvodnja i popravak brodske opreme, rezervni dijelovi za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike. Osim toga predstavljen je i dron za podvodno čišćenje brodova koji dno broda od 9 metara može očistiti za samo sat vremena. Ovaj dron se može kupiti ili iznajmiti te predstavlja inovaciju u održavanju plovila.

Ispred dvorane Žatika bio je izložen 10-metarski je grijani bazen u kojem je predstavljen projekt "Pogled u plavo" agencije "Promocija ronjenja" i udruge "Diving Network" osnovane za razvoj ronilačkog turizma. U bazenu je na unutarnjim stranicama bila izložba slika koju su mogli razgledati svi zainteresirani posjetitelji koji su se željeli okušati u ronjenu s ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja. Sajam je bio popraćen Cooking show programom te su posjetitelji mogli svaki dan isprobati razna ukusna jela od ribe i morskih plodova.

Perspektiva hrvatskog ribarstva 

Na sajmu Crofish sudjelovali su i klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz Hrvatske i susjednih zemalja koji su predstavili razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma doprinijela su stručna popratna događanja, predavanja i okrugli stolovi. Održani su sastanci predstavnika Uprave ribarstva sa predstavnicima sektora koćara, plivaličara i malog priobalnog ribolova. Sa aktualnim stanjem i perspektivom hrvatskog ribarstva prisutne je upoznao pomoćnik ministra mr.sc. Ante Mišure. Načelnik sektora ribarske inspekcije mr.sc. Mario Rogošić održao je predavanje o Inspekcijskom nadzoru u ribarstvu a načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu mr.sc. Irena Jahutka o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske. Stručna predavanja vezana uz problematiku ribarstva i ekologije mora održali su i brojni znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Centra za istraživanje mora u Rovinju, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i drugih znanstvenih institucija.

Savjetnici za ribarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe su sudjelovali na sajmu i bili na raspolaganju ribarima i izlagačima te su prisustvovali okruglim stolovima i stručnim predavanjima. Održano je predavanje na temu Pakiranja proizvoda ribarstva u modificiranoj atmosferi o čemu ujedno možete pročitati u novom broju biltena "Savjetnik“.

Autorica: dr.sc. Danijela Mioković. viša savjetnica za ribarstvo


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Crofish Sajam Poreč Marikultura Akvakultura


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.