Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ja sam Tribidrag
  • 02.05.2017. 08:25

Vinska sorta koja je zauvijek povezala dvije zemlje

Sada kada se Zinfandel vratio kući, nastavlja se raditi na popularizaciji i revitalizaciji ove jedinstvene vinske sorte koja je zauvijek povezala dvije zemlje, SAD i Hrvatsku.

  • 867
  • 44
  • 0

Nevjerojatna i gotovo filmska priča o Tribidragu, jednoj od starijih autohtonih hrvatskih vinskih sorti nastavila se u petak, 28. travnja u sklopu prve međunarodne konferencije o vinskoj sorti Tribidrag.

Prvi puta u povijesti moglo se kušati toliko različitih Tribidraga iz svih krajeva svijeta, od Kalifornije, Italije do Indije, Australije, Južne Afrike i Albanije, na jednom mjestu.

Sada kada se Zinfandel vratio kući, nastavlja se raditi na popularizaciji i revitalizaciji ove jedinstvene vinske sorte koja je zauvijek povezala dvije zemlje, SAD i Hrvatsku.

Najraširenija hrvatska vinska sorta

Konferenciju je impresivnim govorom, zatvorila i jedna od posebnih gošći, Jancis Robinson, nazdravljajući uz prigodan pozdrav "Ja sam Tribidrag!"

Tribidrag je sigurno najraširenija hrvatska vinska sorta u svijetu pa je drugi dan međunarodne konferencije "Ja sam Tribidrag" posvećen specijaliziranim radionicama na kojima su sudionici imali prilike kušati vina iz cijelog svijeta, napravljena od Tribidraga.

Više od priče o genetskom istraživanju i znanstvenom otkriću, Tribidrag je zauvijek povezao dvije zemlje. SAD kao najvećeg proizvođača Zinfandela i Hrvatsku kao zemlju njegova porijekla. Mnogo više od toga, povezao je istraživače poput profesorice Carole Meredith, koja posljednjih 20 godina nije odustajala od potrage za pravim korijenima američkog Zinfandela i vodeće hrvatske stručnjake s područja autohtonih hrvatskih sorti, Ivana Pejića i Edija Maletića.

Priča iz doline Nape

S obzirom na to da je priča započela u dolini Nape, prva vinska radionica u sklopu konferencije bila je posvećena upravo Zinfandelu, vjerojatno najprepoznatljivijem Tribidragu na svijetu.

Kum američkog Zinfandela, vinar koji u vlasništvu ima jedne od najstarijih nasada ove sorte na američkom tlu i najcjenjeniji stručnjak za njegovu proizvodnju, Joel Peterson i njegov kolega David Gates, potpredsjednika za vinarstvo u vinariji Ridge Vineyards, predstavili su uspjeh Tribidraga na američkom tlu.

Kalifornijski Zinfandel najviše je napredovao u proizvodnji. Tehnološki procesi, stilovi u proizvodnji najbolje su definirani upravo u Kaliforniji, što ne iznenađuje s obzirom na to da je ovdje Zinfandel treća vinska sorta po zasađenim vinovim lozama. Vrlo se često kupažira s drugim vinskim sortama, najčešće Petite Sirah, Alicante Bouschet, Carignan kako bi se postigla ujednačenost u proizvodnji te balansiranost u krajnjem vinu.

Talijanska Mandurija rame uz rame Kaliforniji

Još jedan dio svijeta, u kojem je primjetan strelovit rast u proizvodnji Tribidraga, talijanska je Mandurija. Tribidrag se ovdje naziva Primitivo a u proizvodnji su najčešće prisutna dva stila, koja je predstavila Lisa Gilbee vinarka i vlasnica vinarije Morella iz Mandurije. U tradicionalnom pristupu proizvodnji, teži se dobiti što jača i alkoholnija vina, rustikalnih nota koja vrlo često dosežu i do 18% alkohola, kao neki od Primitiva koja su se kušala na radionicama.

Nestao iz hrvatskih vinograda

Profesor Edi Maletić i Goran Zdunić, istraživač i suradnik na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, predstavili su hrvatska vina. S obzirom na to da je cilj svakog znanstvenog istraživanja, njegova primjena u praksi, istraživači su osobito ponosni na porast s 25 živih vinovih loza Tribidraga koje su zatekli u starim vinogradima 2001. na današnjih gotovo 80 hektara zasađenih vinograda. Najvažnija problematika sorte Tribidrag njegovo je neravnomjerno sazrijevanje, kao i sklonost bolestima zbog koje je tako brzo i nestao iz hrvatskih vinograda.

Panelom u kojem su predstavljena vina od Tribidraga iz neočekivanih krajeva svijeta, poput Indije, Čilea, Albanije, Južne Afrike i Australije zatvorena je prva međunarodna konferencija o vinskoj sorti Tribidrag. Panel su zajedno vodili autori najznačajnije vinske publikacije, poznatije kao vinska biblija, "Wine Grapes", José Vouillamoz i Jancis Robinson koja je i službeno zatvorila konferenciju. "Svi bi trebali biti ponosni na povezanost s tako raznolikom vinskom sortom. Vinska sorta koje je odigrala ključnu ulogu u povezivanju dviju zemalja."

Vidimo se i nagodinu

Prekrasna je ovo priča, ne samo vinska, već ona o prijateljstvu i upornosti, izjavila je na kraju konferencije Jancis Robinson, uz prigodan pozdrav svim sudionicima "Podignite čaše i nazdravite. Ja sam Tribidrag!"

Prvi puta u Hrvatskoj, organizatori konferencije, udruga Tribidrag, okupili su vodeće vinske stručnjake na temu samo jedne sorte grožđa - autohtonog Tribidraga, koji je uspjeh pokazao u mnogim zemljama daleko od rodne Hrvatske. Sudionici su tijekom dva dana imali prilike čuti i kušati različite pristupe u proizvodnji Tribidraga sa svih krajeva svijeta, što je bilo posebno zanimljivo svim hrvatskim vinarima. Nakon tri godine rada i priprema za jedno od najambicioznijih vinskih događanja u Hrvatskoj, Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc pozdravile su sve prisutne i poručile "Vidimo se sljedeće godine"


Tagovi

Ja sam Tribidrag Vinska sorta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."