Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam domaćih proizvoda
  • 09.03.2015. 19:35

Vinokap u Kaptolu!

25. i 26.04.2015. na Kaptolu se održava Sajam vinogradarsko-voćarske opreme i mehanizacije i izložba vina i gastro proizvoda.

  • 221
  • 16
  • 0

Proljetna manifestacija Vinokap održava se u Kaptolu zadnji vikend u mjesecu travnju. Prepoznatljiv slavonski štih u vrijeme Sajma okuplja svake godine mnoge posjetitelje iz čitave slavonske regije, ali i šire.

Gospodarski sajam Vinokap krenuo je od malog lokalnog sajma poljoprivredne opreme i mehanizacije da bi postao ono što danas jest. Izlagači pristižu iz cijele Hrvatske, a kojima se obično priključi i pokoji inozemni.

Glavni je cilj ove manifestacije prezentacija domaćih slavonskih proizvoda. Prepoznatljiv slavonski štih za vrijeme trajanja ovog gospodarskog sajma okuplja svake godine mnoge posjetitelje iz čitave slavonske regije, ali i šire, a na njemu sudjeluju izlagači iz cijele Hrvatske.

Glavni cilj ove manifestacije zasigurno je prezentacija domaćih proizvoda Slavonije, ali i kraja. Priroda i prirodna bogatstva koja nas okružuju, bogatstvo kulture i mnogi zanimljivi sadržaji zasigurno će se uklopiti u domaću gastronomsku ponudu kraja.

Sajam predstavlja ponudu poljoprivredne opreme i mehanizacije, spektar ručnih radova, suvenira te etno i gastro ponudu slavonske regije. Ponudu Kaptolčana upotpunjuju i mnogobrojne udruge koje također izlažu svoja vina iz raznih dijelova Slavonije. U sklopu sajma provodi se i županijsko ocjenjivanje vina. Županijsko ocjenjivanje vina još je jedan od mnogobrojnih posebnosti ovoga sajma. Proglašenje šampiona sajma, dodjela diploma i kušanje nagrađenih vina ostavljaju još jednu neizbrisivu uspomenu na ljude, vino i kulturu ovoga kraja.

Sajam je iz godinu u godinu rastao i širio se, tako da je i prostor održavanja postao skučen, te je on preseljen na novu lokaciju, lokaciju gdje se sajmovalo u Kaptolu od 15. stoljeća. Kutjevačko vinogorje u kojem je Općina Kaptol smještena, obiluje dobrim grožđem, ali i vrhunskim vinima. Karakteristična za ovaj sajam svakako je ponuda vinara kaptolačkog kraja, koji ponudom raznovrsnih sorata vina svakako zadovoljava većinu posjetitelja.

Kultura, tradicija i stari običaji ostavljaju se za kraj, pa tako i na ovoj manifestaciji, prilikom zatvaranja sajma mnogobrojne folklorne skupine odjevene svaka prema svome kraju zapjevaju i zaplešu onako kako ih je običaj poučio. I tako iz godine u godinu i uvijek nešto novo. Ne previše da se ne izgubi glavni smisao. ali niti premalo da se ne osjeti razlika.


Tagovi

Vinokap Kaptol Poljoprivredna oprema Mehanizacija Slavonski proizvodi Kutjevačko vinogorje Tradicija Običaji Slavonski štih


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!