Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje vina
  • 21.04.2017. 16:30

Vino-Kap, županijsko ocjenjivanje vina u Kaptolu

Osim ocjenjivanja vina s područja Požeško-slavonske županije, u svrhu poboljšanja kvalitete te usporedbe vina sa konkurentskim vinima, ocjenjivat će se pojedina vina iz Dalmacije, Bjelovara te nekoliko sorti iz Podravine.

Foto: Vino-Kap
  • 901
  • 49
  • 0

Udruga Vino-Kap iz Kaptola organizirala je sastanak s predstavnicima udruga susjednih općina vezano za organizaciju jubilarnog 10. Županijskog ocjenjivanja vina u Kaptolu.

Predstavnici svih udruga složili su se kako će se ocjenjivati sva vina, odnosno sve sorte vina s područja Županije.

Ocjenjivat će se vina iz cijele Hrvatske

Osim ocjenjivanja vina s područja Požeško-slavonske županije, u svrhu poboljšanja kvalitete te usporedbe vina sa konkurentskim vinima, ocjenjivat će se pojedina vina iz Dalmacije, Bjelovara te nekoliko sorti iz Podravine. Kao i prijašnjih godina, ove će se godine zasebno ocjenjivati i mađarska vina, odnosno vina vinorodne pokrajine Vilany.

Novitet ovogodišnjeg ocjenjivanja vina je zasebno ocjenjivanje vina vinske sorte Pinot sivi. Pinot sivi ili burgundac sivi, vinska je sorta grožđa koja se uzgaja u svim dijelovima Hrvatske. Osjetljiv je na bolesti, posebice trulež te ga zbog toga rijetki proizvode.

Uzorci se dostavljaju od 24. travnja

Vino je izvrsne kakvoće, ali ga je zbog svoje specifičnosti teško prodati, osim uskom krugu poznavatelja te sorte. Koliko ga ima, tko ga proizvodi, kakva mu je kvaliteta reći će stručna komisija koja će u sklopu ovog ocjenjivanja vina zasebno ocijeniti sortu pinot sivi te ga na taj način približiti tržištu.

Županijsko ocjenjivanje vina održat će se u Kaptolu 5. svibnja 2017. godine s početkom u 08:30 sati. Uzorci se dostavljaju od 24. do 29. travnja. Analizu uzoraka vina obavit će VUP, vinski laboratoriji u Podgorju.

Uzorkovanje vina

Jedan uzorak čini četiri boce, neovisno radi li se o litri ili butelji. Naknada za ocjenjivanje vina iznosi 80,00 kn za prvi uzorak, a 50,00 kn za drugi i svaki slijedeći uzorak.

Budući da je želja komisije istaknuti najbolje u svim kategorijama, ove će se godine vina prije ocjenjivanja kategorizirati na slijedeći način: Pinot sivi, bijela vina (do 6 g. šećera), obojena vina (do 6 g. šećera), vina sa ostatkom šećera.

Najbolje ocijenjeno vino na ovom natjecanju bit će vino koje dobije najveću ocjenu komisije, ali uz uvjet da to vino u kategoriji broji barem pet uzoraka.

Festival slanine i vina

Ocjenjivačka komisija ove će godine koristiti metodu 100 bodova. (minimalne razine: 60 bodova - stolno vino, 65 bodova - stolno vino s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 75 bodova - kvalitetna vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 85 bodova - vrhunska vina.

Proglašenje rezultata bit će u Kaptolu 20. svibnja 2017. godine (subota). U sklopu manifestacije "SLANVIN" - Festival slanine i vina.

Foto: Vino-Kap


Dokumenti


Tagovi

Ocjenjivanje vina Vino-kap Kaptol


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]