Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra folklora
  • 16.08.2015. 17:05

Velika obljetnica Vinkovačkih jeseni!

Sve je spremno za ovogodišnje 50. Vinkovačke jeseni, koje će se održati od 11. do 20. rujna!

  • 204
  • 11
  • 0

Ispod golemog neba geslo je ovogodišnjih jubilarnih 50. Vinkovačkih jeseni, koje će se održati od 11. do 20. rujna u Vinkovcima. Vnkovačke jeseni kroz 50 godina pokazuju da je srce šokačko široko kao horizont koji se pretvorio u more ispod golemoga neba, otuda i geslo ovogodišnjih jeseni.

Očekuje se kako će na Svečanom mimohodu sudionika Vinkovačkih jeseni ove godine ulicama grada proći više od 80 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva.

Prisjećanje početaka

Uz ovu veliku obljetnicu, lijepo je prisjetiti se prvih godina manifestacije koja je danas najveća i najznačajnija manifestacija hrvatskog izvornog folklora. Inače, prve Vinkovačke jeseni održane su od 17. do 23. rujna 1966. godine. Vinkovačke jeseni nastale su na temeljima bogate vinkovačke književne baštine i u početku je upravo književnost bila okosnica manifestacije, dok je smotra folklora, koja je danas temeljni dio manifestacije, tada bila popratna priredba.

Te 1966. godine u Vinkovcima kao šokačkoj metropoli nije moglo proći i bez nastupa onih koji su skrbili o čuvanju starih običaja od pučkog pjesnika Đure Kuveždića, samičara Lovre Bilandžije do Muške pjevačke skupine Paorija iz Tordinaca.


Tagovi

Vinkovačke jeseni Književna baština Srce šokačko Folklorne skupine Smotra folklora 50 godina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]