Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival tista
  • 20.05.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Topolje

Uskoro Festival tista - čeka vas bogat program!

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Foto: Festival tista
  • 1.047
  • 70
  • 0

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Gastronomiju podunavskih Hrvata predstavit će 12 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega i Subotice i to prikazujući svu raskoš ponude tista, od slatkog i slanog na ruke do mesa, ribe i vege na žlicu.

Degustacija hrane

Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Mnoga od ovih jela danas se ne mogu pronaći u baranjskim restoranima stoga je cilj ovog festivala da se populariziraju i turistički valoriziraju.

Novost je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir, a bez kojeg se neće moći degustirati jela. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura, festival počinje u 16 sati i traje dok bude hrane – znači požurite!

Ispred crkve sv. Petra i Pavla širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega.

Etno i gastro druženje 

Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Zrinke Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi. Baranjski bećarac počinje u petak 2.6. u 17:30 održavanjem "Šokačkog gra" Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba "Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj" te koncert pučkih marijanskih pjesma "Čuj nas majko". Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato.

Kao što sam vizual govori, Festival tista slavi čudesne ljudske ruke koje od brašna, jaja i vode naprave tijesto ili od drveta bušalo i klompu ili od slame umjetničko djelo, od lana i konoplje nošnju. Svojevrsni je spomenik baranjskim ženama koje su generacijama stvarale fascinantne nošnje.


Tagovi

Festival tista Baranja Program Domaća hrana Tjestenina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić