Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Urbani vrtovi
  • 19.07.2014. 09:00

Urbani vrtovi se i dalje šire

Projekt Urbani vrtovi u hrvatskim je gradovima naišao na veliki interes građana što je rezultiralo planom izgradnje novih ali i unapređenja postojećih vrtova uz dodatne zanimljive sadržaje

Foto: depositphotos.com
  • 219
  • 12
  • 0

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 17. srpnja 2014. godine, organizatori projekta Urbani vrtovi, Grad Zagreb, 24 sata i Radio Kaj prisutnima su predstavili dosadašnje rezultate Projekta od njegova početka do danas, ali i planiranu realizaciju do kraja godine te razvojnu viziju u narednom razdoblju.

Projekt se do sada pokazao vrlo uspješnim, a građani su pokazali iznimnu zainteresiranost za ove zelene vrtne oaze nedaleko središta grada. Važnost Projekta prepoznali su i brojni prijatelji projekta, koji su svojom potporom pridonijeli organizaciji uređenja Urbanih vrtova ali i brojnim drugim zelenim akcijama u cijeloj Hrvatskoj.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svoj je poseban doprinos dao kroz organizaciju brojnih zanimljivih i edukativnih radionica u sklopu akcija uređenja, na kojima su zainteresirani za ove teme mogli proširiti svoje znanje o učinkovitom vrtlarenju na malim površinama.

Povijest projekta Urbani vrtovi u Hrvatskoj

Prvi gradski vrtovi u Hrvatskoj pokrenuti su 2012. godine u Varaždinu, Ivanić-Gradu i Virovitici. S proljećem 2013. godine, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić donio je odluku o provedni projekta Gradski vrtovi, a cilj je bio opremiti i urediti obradivo zemljište grada Zagreba kako bi ga građani mogli, bez naknade, koristiti u svrhu proizvodnje organske hrane za vlastite potrebe. Kao rezultat toga, Zagreb danas raspolaže sa 10 uređenih gradskih vrtova s gotovo 1.500 parcela u gradskim kvartovima.

Planovi za budućnost

Osim formiranja i uređenja novih gradskih vrtova, u planu je i unapređenje postojećih. U skladu s tim, u narednom razdoblju vrtovi će se urediti i za osobe s posebnim potrebama, a u planu je i povezivanje sa školama zainteresiranim za izgradnju i formiranje vlastitih povrtnjaka. Planirana je i izgradnja grill punktova, izložbe povrća, a organizirat će se i razne gastro radionice. Planovi uključuju i suradnju sa poznatim umjetnicima radi formiranja interaktivnih umjetničkih instalacija, ali i edukativnih radionica Uradi sam.

Foto: depositphotos.com; Mr.Hamster


Tagovi

Urbani vrtovi Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Edukativne radionice Vrtne oaze Vrtlarenje Milan Bandić Razvojna vizija Organska hrana Zagreb Ivanić-Grad Varaždin Virovitica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]