Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naš zagorski dišeči vrt
  • 30.04.2017. 13:00

Učenici stvaraju tradicijski zagorski vrt

Udruga mladih Feniks poziva sve zainteresirane građane da im se pridruže na volonterskoj akciji izrađivanja tradicijske ograde od lijeske, u subotu 06. svibnja 2017. u 8:00 sati.

Foto: Udruga mladih Feniks
  • 1.868
  • 176
  • 0

Udruga mladih Feniks u partnerstvu s Osnovnom školom Oroslavje od 01. ožujka 2017. godine provodi građansku akciju "Naš zagorski dišeči vrt" kojom se želi se riješiti problem sjedilačkog načina provođenja slobodnog vremena kod djece i obogatiti izvannastavne aktivnosti stvaranjem tradicijskog zagorskog vrta i učionice na otvorenom u Područnoj školi Krušljevo Selo.

Glavna aktivnost projekta je stavljanje u uporabu 400 m2 neiskorištenog školskog zemljišta na kojem je kroz ožujak i travanj postavljen plastenik, izrađeno 10 podignutih gredica, posađeno autohtono cvijeće, sadnice voćaka i povrće, a dio površine ograđen je ogradom od lijeske (tradicijski "zagorski pleteni plot").

Do kraja svibnja, kada završava provedba građanske akcije, izradit će se kompostište i postaviti dva seta drvenih klupa i stolova kako bi učenici dobili mogućnost održavanja nastave na otvorenom.

Šest edukativnih radionica

Uz uključivanje u aktivnosti vezane uz školski vrt, djeca su imala priliku sudjelovati na četiri, od ukupno šest edukativnih i interaktivnih radionica. Na prvoj radionici s temom "Zdrava prehrana", učenici su pobliže upoznati s osnovama zdrave prehrane, pravilnim prehrambenim navikama te skupinama namirnica, njihovim ulogama i svojstvima u organizmu, a kroz praktičan dio radionice su izradili vlastitu piramidu zdrave prehrane.

"Ptice oko nas" naziv je druge radionice organizirane u suradnji sa ornitologom prof.dr.sc. Zdravkom Dolencom. Profesor Dolenec održao je kratko izlaganje putem kojeg su učenici mogli upoznati osnovne vrste ptica našeg kraja, njihove karakteristike te su naučili na koji način složiti kućicu za ptice. Kasnije su polaznici imali priliku primijeniti naučeno u praksi i sastaviti vlastitu kućicu za ptice koju su postavili u školskom dvorištu.

Mali vrtlari

Putem radionica "Mali vrtlari - posadi i promatraj" i "Svako dijete jedan cvijet", učenici su naučili kako pravilno posaditi sadnice povrća, aromatičnog bilja i cvijeća te su se okušali u sadnji. Posljednje dvije radionice, "Očuvanje tradicije - "plot od šiblja/pruća" i "Mala škola kompostiranja" će se održati u svibnju.

Djeca podižu svijest o povezanosti s prirodom

Provođenjem ove građanske akcije, najmlađi stanovnici grada Oroslavja dobili su priliku za istraživanje, razumijevanje i učenje o prirodi i njezinim zakonitostima na novi način, usvajanje praktičnih vještina, razvijanje motoričkih vještina i kreativnosti putem vrtlarenja, učenje novih riječi i pojmova, stjecanje svijesti o povezanosti s prirodom, svijetom i mjestom u kojem žive te razvijanje brojnih kompetencija aktivnim sudjelovanjem u brizi za druga živa bića.

Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz pomoć donacija Grada Oroslavja, AquafilCRO d.o.o., Eko-Flor Plusa d.o.o. i Gradnje Gredičak.

Djeca uče o prirodi putem vrtlarenja

Udruga mladih Feniks poziva sve zainteresirane građane da im se pridruže na volonterskoj akciji izrađivanja tradicijske ograde od lijeske, u subotu 06. svibnja 2017. u 8:00 sati.

Foto: Udruga mladih Feniks


Tagovi

Naš zagorski dišeči vrt Osnovna škola Oroslavje Vrtlarenje Feniks


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Windows 72 | #RuralFoto #selo