Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Safe2Eat
  • 17.05.2024. 18:30
  • Osječko-baranjska, Zmajevac

U Zmajevcu HAPIH obilježio početak EFSA-ine kampanje Safe2Eat

Cilj je povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane, potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu te ojačati njihovo povjerenje u EU sustav sigurnosti hrane, izjavila je doc.dr.sc. Darja Sokolić ravnateljica HAPIH-a.

Foto: HAPIH/Maja CC
  • 472
  • 55
  • 0

Službeni početak kampanje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u Hrvatskoj naziva Safe2Eat (eng. sigurno za jelo) jučer je obilježen gastronomskom radionicom u restoranu Josić u Zmajevcu, Baranja.

Ovu je inicijativu u djelo provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz pomoć poznatih lica - Tomicom Đukićem, kuharom Hrvatske nogomentne reprezentacije i Joškom Lokasom, voditeljem TV kvizova.

Namijenjena je potrošačima kako bi dobili određene informacije koje su znanstveno utemeljene i kako bi ih potaknuli da kritički promišljaju o onome što jedu“, rekla je doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a okupljenim novinarima naglasivši kako i ovu kampanju financira EFSA.

Darja Sokolić
doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a

HAPIH će, pojašnjava, u suradnji s EFSA-om kao najvišim savjetodavnim tijelom EU u području sigurnosti hrane, i s partnerima približiti potrošačima složene i stručne informacije o sigurnosti hrane, informirati ih na jednostavan i lako razumljiv način te im pojasniti znanost koja stoji iza hrane koju svakodnevno konzumiraju.

Europljani mogu biti sigurni u ono što jedu

Ravnateljica je istaknula da kroz kampanju prvi put imamo priliku komunicirati znanost kroz lako primjenjive i korisne preporuke. “Primjerice, kada pričamo o akrilamidu možemo primijeniti jednostavan savjet, a to je da pečeni krumpir, kruh, peciva i kolače treba peći samo do zlatnožute boje“, otkriva Sokolić.

Budući da je EU sustav sigurnosti hrane među najstrožima na svijetu, naši su potrošači najbolje zaštićeni - mogu biti sigurni da je hrana koju kupuju i konzumiraju sigurna za jelo.

Početak kampanje obilježila je gastronomska radionica pod vodstvom Joška Lokasa gdje su kušana raznovrsna jela, u funkciji kviza znanja za okupljene predstavnike sedme sile. Dakako, kušana su i baranjska vina, uz pomoć sommeliera Albina Smiljana.

Novinari kušaju jela
Na radionici su novinari kušali jela i vina uz zadatak prepoznavanja okusa i odgovaranja na pitanja u kvizu

"Kada dobijemo hranu serviranu u restoranu, treba nas zanimati što se sve koristi u pripremi. Na taj način želimo ljude osvijestiti što zapravo jedu“, poručuje Lokas.

Sudionici radionice trebali su prepoznati sastojke korištene u spravljanju tog jela. Pobjedu je odnijela ona grupa koja je pogodila najviše sastojaka.

Cilj im je educirati potrošače da pažljivo čitaju deklaracije

U svojoj četvrtoj godini kampanja Safe2Eat bavit će se razumijevanjem oznaka na hrani, rukovanjem hranom i bolestima koje se njome prenose, njenim recikliranjem te promicanjem praksi kojima se može smanjiti bacanje.  Dotaknut će se i pitanja nove hrane, alergena u njoj, kao i dodataka prehrani.

Dio je usmjeren i na prepoznavanje tzv. greenwashinga u industriji hrane, odnosno zavaravanja potrošača da su određeni proizvodi ekološki prihvatljiviji, kako bi bili privlačniji potrošačima.

Zato ih želimo educirati da pažljivo čitaju deklaracije, kako bi mogli donositi informirane odluke i odabrati istinski održive proizvode“, naglašavaju iz HAPIH-a.

Kampanja će se uz Hrvatsku, provoditi u još 16 država članica EU.

Partneri su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva, Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Hrvatski zbor nutricionista, Centar za edukaciju i informiranje potrošača, Europski centar za izvrsnost potrošača Zagreb te Ugostiteljsko - turistička škola u Osijeku.

Detaljnije informacije o temama sigurnosti hrane i korisni savjeti mogu se pronaći na stranici kampanje.

A kako je to sinoć izgledalo, možete pogledati u fotogaleriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Kampanja Safe2Eat Gastronomska radionica Hrana Sigurnost hrane Vino EFSA HAPIH Tomica Đukić Joško Lokas Albin Smiljan Darja Sokolić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner