Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga inovatora Hrvatske
  • 08.05.2015. 18:50

U Trilju svečano otvorena 8. AGRO ARCA

U tri dana na AGRO ARCI bit će predstavljeno tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora te fakulteta.

  • 199
  • 10
  • 0

U Trilju je danas otvoren osmi po redu Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta.

Sajam je otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja kao izaslanik predsjednice, a u prigodnom programu otvorenja uzvanicima su se obratili i predstavnici organizatora, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Okupljene su pozdravili i veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Mohammad Ebrahim Taherian Farda, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Alireza Rastegar i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, te inicijator i jedan od osnivača AGRO ARCE Miljenko Šimpraga.

Mnoštvo inovacija na AGRO ARCI

U tri dana na AGRO ARCI bit će predstavljeno tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora te fakulteta. Predstavit će se poljoprivredne mogućnosti i potencijali gotovo 40 gradova i općina partnera sajma, od Ivanić Grada, Bjelovara, Slatine, Virovitice i Karlovca, preko Trogira, Solina, Kaštela, do Mostara, čiji su gradonačelnici i načelnici danas i prisustvovali otvorenju.

Mnoštvo zanimljivih predavanja i radionica

Organizatori sajma za sva tri dana pripremili su zanimljiv program za sve uzraste, od radionica i predavanja o inovacijama i poduzetništvu za osnovnoškolce i srednjoškolce, do prezentacija i predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike. Najmlađima je posvećen prvi dan sajma, a osim događanja za njih, iz programa valja izdvojiti subotnje predavanje Centra za certificiranje halal kvalitete o vrijednosti ovog certifikata za izlazak na halal tržište čija se svjetska vrijednost procjenjuje na 1.4 trilijuna američkih dolara. Dvama izlagačima koji zadovolje uvjete u subotu će biti dodijeljen certifikat kao pomoć za iskorak na to veliko tržište. U nedjelju će pak o mogućnostima uzgoja egzotičnog voća i povrća na našim prostorima govoriti najveći proizvođač ovih kultura u Hrvatskoj, Ivan Šulog.

Ipak, glavna tema ovogodišnjeg sajma namijenjena je onima koji su najskloniji novim idejama, promjenama i inovacijama u poslovanju - mladima u poljoprivredi. U subotu će zato od 9.30 do 18 sati biti održana konferencija Mladi u poljoprivredi: iskustva i perspektive, gdje će govoriti predstavnici YPARD Hrvatska, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO, Trokuta mladih Kaštela, LAG-ova Adrion i Vallis Colapis, Zadruge za etično financiranje, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i drugih organizacija. Mladi poljoprivrednici na konferenciji će dobiti korisne informacije o stanju u agrobiznisu, financiranju poljoprivrednih projekata i mjerama za mlade u EU fondovima, ali i korisne praktične savjete od uspješnih mladih poljoprivrednika poput Andrije Ribičića iz Šestanovaca. Na konferenciji će biti održano i nekoliko radionica s ciljem donošenja konkretnih zaključaka o iskustvima i perspektivi mladih u agrobiznisu.

Poklon za posjetitelje - koncert Prljavog kazališta

Pored izložbenog dijela sajma i edukativnog programa, za posjetitelje je pripremljen i bogat zabavni program, pa će tako večeras moći uživati uz pjesmu i ples brojnih KUD-ova na Etno večeri u Trilju, a sutra i uz koncert grupe Prljavo kazalište i predgrupu Svinga.

Sajam se zatvara u nedjelju dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima sajma, i to Velike nagrade AGRO ARCE te zlatne, srebrne i brončane medalje koje će dodjeljivati Stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu sveučilišni profesori i stručnjaci iz gotovo svih područja djelovanja. Podsjetimo, prošle je godine glavna nagrada sajma pripala tvrtki Letina Inox za prvi hrvatski mljekomat.

Inače, AGRO ARCA se ove godine prvi puta održava u Trilju, nakon dosadašnjih domaćina Slatine i Biograda na Moru. Grad Trilj ove je godine uspostavio suradnju s Udrugom inovatora Hrvatske kao logičan nastavak svoga projekta "Proizvodna zona Čaporice - centar agropoduzetništva", jednog od prvih projekata koji je ostvario financiranje bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, otkad je Hrvatska postala članicom EU-a, i koji kao takav predstavlja i primjer dobre prakse povlačenja EU sredstava. Ukupna vrijednost toga projekta je gotovo 17 milijuna kuna, a oko 90% financira se iz fonda, dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko -dalmatinske županije.

Sve informacije o sajmu dostupne su na web stranici sajma http://www.agro-arca.com.hr./.


Tagovi

Trilj Agro Arca Zlatko Ževrnja Marko Bulaš Ivan Šipić Miljenko Šimpraga Poljoprivreda Prehrambena industrija Centar za certificiranje Ivan Šulog YPARD LAG EU fondovi Andrija Ribičić Etno večeri Letina Inox