Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarakfest
  • 08.12.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Karanac

U starom receptu za baranjske čvarke krije se luk?

Moraju biti dugi, a tanki tako da kad ih jedete ne morate žvakati nego samo mrdate ramenima da bi klizili u grlo, našalio se Baranjac Perica Kukić.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 5.157
  • 287
  • 2

Čvarakfest ima posebno mjesto u kalendaru ljubitelja tradicijske gastronomije i već tradicionalno se održava u Karancu. A kako je bilo na ovogodišnjoj manifestaciji otkrila je ekipa Osječke televizije.

"Režu se da budu tanki, a dugački. Tope se s mlijekom da bi dobili lijepu boju i ne prešaju se jako kao što je to slučaj u Međimurju", otkrio je tijek pripreme, Hrvoje Kralik iz Belišća.

Milorad Stojković iz Jagodnjaka kaže da je važno da je svinjče domaće, treba paziti na temperaturu, ali i da je masnoća lijepo izrezana.

Već je poznato da baranjski čvarci imaju jednu osobitost, a to je da su u pravilu dugi i uski. "Moraju biti dugi, a tanki tako da kada ih jedete ne morate žvakati nego samo mrdate ramenima da bi klizili u grlo", našalio se Perica Kukić iz Karanca. On kaže da od 30 do 35 kilograma masti nastane pet do šest kilograma čvaraka,

Miješanje traje neprekidno skoro dva sata ovisi o kojoj se količini radi. Zato na svinjokoljama to često rade samo pedantni i strpljivi.

Izvježbano oko lako prepoznaje kada su gotovi. "Podignu se gore i porumene. Tada ih skinete dolje s vatre, ostavite pet minuta i polako cijedite", otkriva Stojković. Kako on kaže, najčešća greška je da su nejednako izrezani pa se zato i neravnomjerno peku. Također, napominje da treba paziti da ne zagore.

Ne treba ih soliti

"Što se tiče začina možete staviti jednu glavicu luka kada je topljenje gotovo, tada čvarci pokupe malo arome", otkriva dodavši da je to stari recept. On naime, na dodaje ni papriku, sol i vegetu već samo luk.

Da bi čvarci sto duže ostali svježi, Stojković kaže da ih treba držati u kartonskim kutijama i ne soliti jer ih sol opušta.

Kupci su čekali u redovima, a kilogram po cijeni od 100 kuna nije nikom bio preskup za domaću hranu. Tražila se i porcija više.

"Mi u Međimurju radimo sitnije čvarke, ali ovo je pravi baranjski čips. Cijeli proces njihove pripreme kao i ljudi koji to rade s ovoliko volje je perfektno", kazao je jedan od posjetitelja.

Kako je izgledao ovogodišnji Čvarakfest pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Čvarakfest Čvarci Priprema Mast Osječka televizija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]