Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje izvornih pasmina
  • 05.06.2018. 16:30

U Pazinu potpišite memorandum o očuvanju izvornih pasmina!

Imajući u vidu važnost očuvanja izvornih pasmina kao bogatstvo našeg genetskog i kulturološkog nasljeđa, ovim memorandumom izražava se spremnost za dalji razvoj usklađene suradnje u cilju postizanja učinkovitog i održivog gospodarenja izvornim pasminama.

Foto: Bigstockphoto/karin59
  • 334
  • 33
  • 0

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) i Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet pozivaju vas na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i usklađenoj suradnji na očuvanju izvornih (lokalnih) pasmina i konferenciju za medije kojom žele javnosti predstaviti važnost ovog memoranduma i suradnje intitucija u Pazinu, Gortanov brijeg 1 (Edukacijsko gastronomski centar Istre i Centar za održivi razvoj stočarstva Istre), dana 07. lipnja 2018. (četvrtak) u 11 sati.

Imajući u vidu važnost očuvanja izvornih pasmina Istre i Hrvatske kao bogatstvo našeg genetskog i kulturološkog nasljeđa, ovim memorandumom izražava se spremnost za dalji razvoj usklađene suradnje u cilju postizanja učinkovitog i održivog gospodarenja izvornim pasminama.

Snaga ovog memoranduma očituje se u činjenicama:

  • Ove tri institucije imaju stručnu, znanstvenu i infrastrukturnu opremljenost i potancijal  da kroz usklađenu suradnju postignu maksimum u postizanju željenih rezultata, te da postanu primjer snaga hrvatskih institucija u usklađenom djelovanju;
  • Učinkovito i održivo gospodarenje uključuje očuvanje zatečene unutarpasminske genetske varijabilnosti, minimiziranje rizika od genetske erozije
  • Izvorne pasmine "in situ" su najkvalitetnije sredstvo za održivo upravljanje prostorom krškog terena s mediteranskom i peri mediteranskom vegetacijom, te održavanje i razvoj biološke raznolikosti 
  • Naše tri institucije svjesne su činjenice da je izvorne (lokalne) pasmine potrebno jače afirmirati u javnosti kroz edukaciju primarnih proizvođača, prerađivača, gastronomskih subjekata, potrošača (konzumenata) te ukupne društvene zajednice s potencijalima izvornih pasmina u programima proizvodnje zdrave hrane i oplemenjivanju turističke ponude ruralnih područja, posebice kroz tradicijsku gastronomsku ponudu, izložbeno folklorne manifestacije te održavanja krajobraza i bioraznolikosti.

Uz potpisivanje memoranduma predstavit će se važnost programa razvoja hrvatske središnje nacionalne banke animalnih gena te regionalne (područne) banke gena čije je utemeljenje kao dijela nacionalne banke gena predviđeno pri AZRRI - Agenciji za ruralni razvoj Istre.

Također, po potpisivanju organizirat će se i vođena posjeta farmi istarskog goveda na Gortanovom brijegu kao infrastrukturnoj farmi za provedbu željenih rezultata zaštite izvornih pasmina.


Tagovi

AZRRI HPA Izvorne pasmine Agronomski fakultet Memorandum Banka gena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.