Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lemken
  • 29.06.2016. 13:30

U Mađarskoj održan novinarski Lemken kamp

U prepoznatljivoj plavoj boji tvrtke Lemken i pod sloganom "Misli plavo" premijerno u radu prikazana su tehnička rješenja primjenjena na strojevima koje povećavaju efikasnost u eksploataciji.

  • 1.034
  • 56
  • 0

U prepoznatljivoj plavoj boji tvrtke Lemken i pod sloganom "Misli plavo" premijerno u radu prikazana su tehnička rešenja primjenjena na strojevima koji povećavaju efikasnost u eksploataciji. Jedan od svjetskih lidera u proizvodnji priključnih poljoprivrednih strojeva, tvrtka Lemken pred više oko 150 novinara iz 27 država u Mađarskoj u mjestu Sopronhorpač predstavila je, u drugoj polovini lipnja, najnovija tehnička rješenja u segmentu poljoprivredne tehnike namjenjene obradi zemljišta, sjetvi i zaštiti bilja.

Lemken plugovi i noviteti

Ranije, široj javnosti novi modeli strojeva namjenjeni obradi zemljišta, sjetvi i zaštiti usjeva predstavljeni su prošle godine na najvećoj svjetskoj sajamskoj manifestaciji posvećenoj agrarnoj tehnici, Agritechnica 2015. održanoj u Hannoveru, u Njemačkoj. Na našem tržištu tvrtka Lemken je prepoznatljiva po strojevima za obradu zemljišta, na prvom mjestu onim namjenjenim osnovnoj obradi, plugu.

U Mađarskoj u radu su prikazani modeli nošenog pluga Juwel 8 koji je dostupan i u verziji M, kao i u izvedbi gdje se sva podešavanja na plugu, osim linije vuče, podešavaju iz kabine traktora korištenjem Isobus sustava. U liniji plugova Lemken je i polunošeni model Diamant na kojem se podešavanja obavljaju primjenom OptiLine. Serija Juwel 8 M plugova proširena je sa dva nova nošena pluga okretača. Karakterizira ih hidraulični mehanizam koji omogućava okretanje s mehaničkim podešavanjem.

Inovacijama do veće preciznosti i efikasnosti strojeva

Okretni mehanizam sadrži kratku osovinu za okretanje prječnika 120 mm što osigurava precizno i pouzdano okretanje pluga. Standardna oprema na Juwel 8 M i MV uključuje inovativna DuraMaxx plužna tijela koja su dostupna u vezrijama pune i rešetkaste plužne daske izrađene od čelika, plastike ili u takozvanoj hibridnoj varijanti. Materijali od kojih su izrađena plužna tijela su od posebnog veoma otpornog materijala, a s obzirom da su za nosače prikvačena posebnim sustavom preko kuka, njihov životni vijek je povećan za 150%.

U ovisnosti od mehanizma, zahvat plužnog tijela se može podešavati mehanički na određenu vrijednost ili pak korištenjem hidraulične verzije, to jest u vario varijanti. Sa primjenjenim TurnControl Pro tvrtka Lemken koirsnicima nudi i verziju Juwel pluga s ugrađenim Isobus sistemom. To omogućava da se iz kabine traktora preko Lemken CCI 200 terminala ili pak kompatibilnog terminal traktora obavljaju sva podešavanja. Nova verzija polunošenog pluga Diamant koja će biti dostupna od 2017. godine prikazana je sa sustavom podešavanja radnih parametara Optiquick. Sustav omogućava podešavanje linije vuče i sprječava utjecaj bočnih sila na plužna tijela, što smanjuje potrošnju goriva i do 10%.

Prikaz novih modela kratkih tanjirača

Osim strojeva za osnovnu obradu zemljišta, prikazani su i novi modeli kratkih tanjurača koji imaju višestruku primjenu. Serija Heliodor kompaktnih kratkih tanjurača upotpunjena je modelom 9 koga karakteriziraju diskovi prječnika 510 mm što je 45 mm više u odnosu na ranije verzije. To omougćava da diskovi postavljeni u dva reda rade na većoj dubini i osiguravaju intenzivnije miješanje zemljišta s biljnim ostacima i usitnjavanje gruda. Tako radna dubina sada dostiže do 14 centimetara, Heliodor kratka tanjurača sada je korisnicima na raspolaganju u nošenoj i polunošenoj verziji od 4,50 m i 7 m.

Lemken Rubin 12 tanjurača

Inače Heliodor kratke tanjurače proizvode se u verzijama od 2,50 do 16 metara. Osim serje kratkih tanjurača Heliodor i serija Rubin upotpunjena je novim modelom s oznakom 12, koji se proizvodi u verziji radnog zahvata od sedam metara. Intenzivno miješanje zemljišta i rad na većoj dubini osiguran je zahvaljujući konkavnim diskovima prječnika 736 milimetara. Diskovi su postavljeni simetrično i prenose zemljište s jednog na drugi. Između dva reda diskova nalazi se brana koja ima zadatak da "smiri" zemljište. Intenzivno miješanje omogućeno je konstrukitvnim rješenjem diskova koji imaju ugao 20 stupnjeva u odnosu na zemljište i 16 stupnjeva u odnosu na pravac kretanja. Model Rubin 12 koristi se u kombinaciji s valjkom za konačnu valorizaciju zemljišta. Podešavanje radne dubine je preko hidrauličnog sustava, to jest iz kabine traktora korištenjem integriranog displaya.

Kultivator Karat zazuzeo je značajno mesto

Pod višenamjensko oruđe za obradu zemljišta svakako se može svrstati kultivator Karat 12 namijenjen kako za ljuštenje strništa tako i za obradu na dubini do 30 centimetara. Radni organi kultivatora postavljeni su u četiri reda, a ono što je bitno je da je rastojanje u liniji jednog do drugog radnog tijela 23 centimetara, što omogućava intenzivno miješanje zemljišta, pogotovo mješovite strukture. Klirens strojevi od 80 cm prvog i posljednjeg reda i 90 cm središnjih osigurava protok velike količine mase zemlje i žetvenih ostataka. Svaki radni organ zaštićen je na propterećenje do 550 kilograma a omogućeno je i vertikalno pomjeranje radnih tijela vertikalno do 20 centimetara. Podešavanje radne dubine radnih tijela kao i valjka koji konsolidira zemljište je preko hidrauličnog suatava iz kabine traktora.

Lemken Solitair 25

Osim strojeva za obradu zemlljšta, prikazana je i tehnika za sjetvu strnina al i okopavina u jednom prohodu Solitair 25, u kombinaciji s rotodrljačom Zirkon, kao i sijačica za sjetvu kukuruza u "delta" rasporedu Azurit. Specifičnost modela Azurit je raspored sjemena u brazdicu koji posmatrajući dva sjetvena reda koji su na razmaku 12,5 cm prave raspored u obliku grčkog slova Delta. Ovaj raspored u odnosu na sustave sjetve u duple ili Twin row redove po biljci osigurava pristupačnije hranjivo, vodu i više prostora, kao i veću količinu sunčeve svjetlosti. Više o rješenjima Lemken namjenjenim sjetvi, kao i modelu priključne prskalice Vega radnog zahvata od 15 do 24 m u narednom periodu.

Za više informacija o karakteristikama svih modela obratite se tvrtki Lemken na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: MAS


Fotoprilog


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]