Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruit Logistica 2018.
  • 07.02.2018. 16:30

U kojem smjeru ide trgovina voćem?

Dok se sajam 2017. dominantno bavio voćarskom trgovinom do 2025. godine, u fokusu ovogodišnjeg je poremećaj distribucije. Organizatori se fokusiraju na trgovinu, logistiku i tehnologiju, porast online maloprodaje i catering.

  • 222
  • 18
  • 0

Vodeći sajam posvećen globalnoj trgovini voćem Fruit Logistica, otvorio je vrata danas na sajmu u Berlinu i trajat će do petka 9. veljače. Gotovo 3.100 izlagača iz više od 80 zemalja predstavit će svoje proizvode, usluge i tehnička rješenja, što bi rekli "od polja do stola". Očekuje se da će široki spektar izlagača privući više od 75.000 poslovnih ljudi iz 130 zemalja.

Globalni menadžer brendova sajma Fruit Logistica Vilfried Vollbold kaže da sajam poslovnim posjetiteljima pruža "svježu inspiraciju, vrhunsku informaciju i nove poslovne mogućnosti". Sajam pruža kako proizvođačima tako i trgovcima voćem izvjesniji pogled na budućnost. Tamo mogu dobiti odgovore na pitanja kako će se trgovina voćem razvijati srednjoročno i dugoročno. Trgovcima i izlagačima u tome bi trebao pomoći Europski statistički priručnik, u kome su predstavljeni trendovi na svim globalno poslovno zanimljivim tržištima.

Fruit Logistica europski statistički priručnik

Europski statistički priručnik, koji je prvi put objavljeni ove godine, pruža sveobuhvatan pregled glavnih europskih zemalja u trgovini voćem. Uz odlične izvještaje o proizvodnim količinama i informacijama o uvozu i izvozu, on prikazuje i specifičnosti i trendove svakog tržišta.

Europa možda nije najdinamičnije tržište voćem, ali će sigurno ostati najvažnije još dugo vremena. Širom svijeta, postotak izvoza voća u Europu kreće se između 45 i 70 posto. Osim toga, Europa je veliki proizvođač voća i povrća s oko 12% svjetske proizvodnje. Samo kod jabuka recimo, Europa je u posljednjih nekoliko godina prešla iz neto uvoznika u neto izvoznika.

Novi trend posvećen poremećaju distribucije

U ovom glasilu se analiziraju trendovi u trgovini voćem. Dok se Fruit Logistica trend za 2017 bavio voćarskom trgovinom do 2025. godine, ovogodišnje izdanje se bavi temom poremećaja distribucije, fokusirajući se na jednu fazu u lancu vrijednosti - trgovini.

Tržište svježeg voća i povrća postaje sve više globalizirano i samim tim umreženo. To mijenja način na koji se svježi proizvodi distribuiraju od mjesta proizvodnje do krajnjeg odredišta. Lanac snabdijevanja voća i povrća se stalno modificira pod utjecajem novih tržišta i promjenama u navikama pa samim tim i potražnji potrošača. To zahtijeva od sudionika na tržištu stalno širenje i prilagođavanje. Njihov napredak ogleda se u većoj učinkovitosti, trendu kome pomaže nezaustavljiv tehnološki napredak. Ovaj izvještaj istražuje razvoj u poslovnom svijetu i kako će to utjecati na proizvodnju i trgovinu voćem i povrćem. On se fokusira na tri oblasti - logistiku i tehnologiju, porast online maloprodaje i catering.

U kom smjeru se kreće voćarstvo?

Prateći program na sajmu Fruit Logistica nazvan je "Fruitnet World of Fresh Ideas". Riječ je o multimedijalnom programu koji bi zainteresiranima trebao pomoći u donošenju kreativnog rješenja. Ukupno četiri serije događaja će istražiti trenutne i buduće izazove s kojima se suočava sektor: u logističkom centru, s proizvođačima, izvoznicima i distributerima. Svi bi trebali dobiti pouzdane informacije koje će im pomoći u pravljenju logističkih odluka za prijevoz robe. Inovacijama će se baviti - Future Lab. Cilj je optimizirati lanac od polja do stola. Fresh Produce Forum će se baviti pitanjima koja se trenutno goruća u sektoru trgovine voćem. Tech Stage će predstaviti nova tehnička rješenja za sektor proizvodnje i prometa voćem.

Mnoštvo kandidata za nagradu za inovaciju 

Na sajmu će tradicionalno biti predstavljeno mnoštvo inovacija. Uzbuđenje koje će kulminirati riječima voditelja "A pobjednik je..." bit će u petak 9. veljače. FLIA nagradom se prepoznaju izvanredni novi proizvodi i usluge u sektoru voća i povrća. Oni daju novi poticaj industriji trgovine voćem. Žiri je ove godine nominirao puno kandidata. Posjetitelji sajma će glasati za svoje favorite danas i sutra (7. i 8. veljače).

Foto: Facebook/Fruit Logistica


Tagovi

Voće Voćarstvo Sajam Masse Berlin Fruit Logistica 2018


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]