Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost ZPP-a
  • 29.10.2018. 12:15

U Hrvatskoj međuparlamentarna konferencija o budućnosti ZPP, sudjeluje 28 članica EU

Konferencija je organizirana s ciljem susreta predstavnika parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije koji će raspravljati o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i uloge nacionalnih parlamenata u formiranju iste.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 119
  • 6
  • 0

Međuparlamentarnu konferenciju pod nazivom "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koja će se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog sabora održati u Zagrebu, 22. i 23. studenog ove godine, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zajedno s predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem,

Konferencija je organizirana s ciljem susreta predstavnika parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije koji će raspravljati o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i uloge nacionalnih parlamenata u formiranju iste. U raspravama o budućoj ZPP Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje putem svojih predstavnika na radnim tijelima Vijeća EU, na kojima se iznose službene pozicije država članica. Međutim, s obzirom na važnost i sveobuhvatnost ZPP-a vrlo je važno da se u ovu tematiku uključe sve relevantne institucije kako bismo promovirali i iskazali hrvatska stajališta, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Kada se dogovaraju smjernice za razdoblje od čak 7 godina najvažnije je razmjenjivati mišljenja, dijeliti iskustva, gledati u budućnost i uzeti u obzir sve informacije, istraživanja, stanje poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda na globalnoj razini - kako bi ono oko čega ćemo se na kraju dogovoriti imalo stvarnu težinu i bilo od koristi za naše poljoprivredne proizvođače. Ponavljam, u cijeloj toj priči nama u Hrvatskoj najvažnije je koju će dobrobit od toga imati naš poljoprivrednik, naš proizvođač hrane i naš potrošač. Mi smo odredili ciljeve koje želimo da se uvaže u narednom programskom razdoblju i na svim razinama ih komuniciramo. Unija se temelji na razumijevanju različitosti i čvrsto vjerujem da se to načelo neće napustiti", izjavio je Tolušić. 

Na Međuparlamentarnoj konferenciji, najavljuju dalje, posebno će se osvrnuti na četiri aktualne teme. Prva će biti posvećena nacionalnim strateškim planovima, koji čine okosnicu predložene reforme i značajan odmak od još uvijek važećeg koncepta zajedničke poljoprivredne politike sastavljene od dva odvojena skupa mjera dohodovne i tržišne potpore s jedne strane, te strukturnih mjera s druge strane.

"Raspravljat će se i o pitanju generacijske obnove te ulozi politike ruralnog razvoja u lokalnim zajednicama, od stvaranja novih radnih mjesta do unaprjeđenja životnih uvjeta u tim prostorima ulaganjem u potrebnu infrastrukturu, te načine kako lokalna uprava može bolje iskoristiti mogućnosti financiranja u okviru programa ruralnog razvoja. Značajna tema o kojoj će se razgovarati su i korištenje novih znanja i inovacija u poljoprivredi koji bi mogle povećati sigurnost i kvalitetu proizvoda, a samim time i konkurentnost i prihode  u sektoru poljoprivrede", najavljuju. 

Konferencija će biti sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Međuparlamentarna konferencija ZPP Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!